Pierwszą podstawową zasadą diety mlecznej jest ograniczenie węglowodanów, słodyczy i tłuszczy. Drugą zasadą jest stosowanie diety mlecznej tylko przez tydzień, ponieważ jedzenie zbyt dużych ilości białka organizmowi nie służy - w myśl zasady co za dużo to niezdrowo. Trzecią i ostatnią zasadą (właściwie przy większości diet) jest jedzenie o połowę mniejszych posiłków niż zwykle.
Każdy posiłek powinien składać się z trzech produktów, w tym jednego mlecznego. Wykluczamy gotowane na mleku płatki, lane kluski i muesli. Do śniadania koniecznie dodajemy miód, który dodaje energii i wzmacnia serce.
Mleko i jego przetwory zapewniają organizmowi całkowite zapotrzebowanie na wapń, zawierają witaminy B12, A, B2 - to dzięki nim skóra jest bardziej elastyczna, dotleniona i ukrwiona, a co za tym idzie - zmniejsza się ryzyko występowania rozstępów.
Przykładowe menu diety mlecznej:
Śniadanie
2 kromki chleba razowego, pół pomidora, dwa listki sałaty lub kwaszony ogórek, plasterek chudej wędliny, serek wiejski 3% tłuszczu.
Przekąska (w pracy)
Stawiamy na owoce: grejpfrut i kiwi. W ciągu dnia możemy wypić również kakao: z 1 łyżeczki kakao i szklanki mleka 0,5 lub 0 proc. tłuszczu. (zaiwrają one od 33 do 36 kcal).
Obiad
Duszona pierś kurczaka (w kawałeczkach przyprawiona ziołami lub czosnkiem), ryż brązowy (2 łyżki), por (0,5 szt.) surówka z buraków i jednej łyżeczki oliwy z oliwek.
Podwieczorek
Kefir (200 ml)
Kolacja
1 kromka chleba razowego, pasta z serka twarożkowego + kiełki słonecznika (2 garście) oraz 1 pomidor.
Jest to przykladowe menu na każdy dzień. Pamiętajmy jednak, że każdą dietę należy dobrze przemyśleć, zanim ją zastosujemy. Jeżeli jestesmy uczuleni na mleko - nie jest to dieta dla nas. Dietę mozna urozmaicić zamieniając niektóre składniki bulionem warzywnym lub podmieniając przetwory mleczne na inne, pamiętając jednak o niskiej zawartości tłuszczu.