Niektóre owoce i warzywa zawierają cenne dla naszych oczu antyoksydanty. Które?
CO JEŚĆ, żeby lepiej widzieć i dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem:
- owoce i warzywa zawierające witaminę C - cytrusy, kiwi, brokuły
- produkty zawierające witaminę E - orzechy, awokado, oleje roślinne
- warzywa zawierające luteinę i zeaksantynę - szpinak, kapusta włoska (inne ciemnozielone warzywa)
- jajka kurze - ich żółtko zawiera również zeaksantynę i luteinę
- owoce morza bogate w białko i kwasy omega-3
Nie powinniśmy się martwić o nadmiar cholesterolu jedząc jajka, ponieważ zawierają one 213 mg cholesterolu, a dzienne spożycie powinno ograniczać się do 300 mg. - Zostało to potwierdzone przez profesora Thomasa Wilsona, Ph.D., z Centrum Zdrowia i Badań Chorób na Uniwersytecie w Massachusetts-Lowell.
Zeaksantyna i luteina są naturalnymi barwnikami
Te dwa karotenoidy znajdują się w siatkówce oka. Pełnią w niej znaczącą rolę - chronią jej delikatne naczynia włosowate. Poza tym chronią też plamkę żółtą, pochałaniając promienie słoneczne. Są naturalnym filtrem dla oka.
Dowiedziono, że kwasy omega-3 zawarte w rybach takich jak makrela, łosoś i sardynki, pozytywnie wpływają na komórki nerwowe w siatkówce oka.