Jedzenie może poprawiać wzrok - CO JEŚĆ, żeby lepiej widzieć

2011-07-19 19:00

Przeciwutleniacze pomagają chronić nasze oczy i sprawiają, że możemy dłużej dobrze i wyraźnie widzieć. Badania dowodzą, że osoby z z niedoborem antyoksydantów są bardziej narażone na zwyrodnienia plamki żółtej. Łatwo tego uniknąć jedząc owoce i warzywa. Które? Oto odpowiedzi.

Niektóre owoce i warzywa zawierają cenne dla naszych oczu antyoksydanty. Które?

CO JEŚĆ, żeby lepiej widzieć i dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem:

- owoce i warzywa zawierające witaminę C - cytrusy, kiwi, brokuły
- produkty zawierające witaminę E - orzechy, awokado, oleje roślinne
- warzywa zawierające luteinę i zeaksantynę - szpinak, kapusta włoska (inne ciemnozielone warzywa)
- jajka kurze - ich żółtko zawiera również zeaksantynę i luteinę
- owoce morza bogate w białko i kwasy omega-3

Nie powinniśmy się martwić o nadmiar cholesterolu jedząc jajka, ponieważ zawierają one 213 mg cholesterolu, a dzienne spożycie powinno ograniczać się do 300 mg. - Zostało to potwierdzone przez profesora Thomasa Wilsona, Ph.D., z Centrum Zdrowia i Badań Chorób na Uniwersytecie w Massachusetts-Lowell.

Zeaksantyna i luteina są naturalnymi barwnikami

Te dwa karotenoidy znajdują się w siatkówce oka. Pełnią w niej znaczącą rolę - chronią jej delikatne naczynia włosowate. Poza tym chronią też plamkę żółtą, pochałaniając promienie słoneczne. Są naturalnym filtrem dla oka.

Dowiedziono, że kwasy omega-3 zawarte w rybach takich jak makrela, łosoś i sardynki, pozytywnie wpływają na komórki nerwowe w siatkówce oka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają