Śledź i spółka

i

Autor: Shutterstock

Ryby na stół nie tylko od święta

2019-12-17 8:36

W książce „Ryby” znajdziesz wiele inspiracji na smaczne i zdrowe dania z ryb. Oprócz znanych i lubianych przez domowników dań są tam całkiem nowe, ale sprawdzone przepisy, po które warto sięgnąć, żeby urozmaicić swoją dietę. W końcu ryby powinniśmy jadać nie tylko od święta.

Ryby

i

Autor: Radoslaw Ślusarczyk

O tym, że ryby są zdrowe, chyba już nikogo nie trzeba przekonywać. O tym, że są skarbnicą nieograniczonych możliwości, spróbujemy. Można je przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Podamy je jako:

– przystawkę, przekąskę – polecamy tarty, sakiewki, sałatki, crostini, pasty, pierożki, rolady, kulki rybne;

– zupy;

dania wigilijne – okoń w galarecie, tatar ze śledzia, śledzie w curry, w mleczu, korzenne z owocami, koreczki śledziowe, śledzie z czosnkiem i imbirem, pasztety rybne, terminy.

Te i wiele innych dań znajdziesz w książce „Ryby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby. Dzięki nim skomponujesz urozmaicone menu na całe święta.

Chociaż, pamiętaj, ryb nie można jadać tylko od święta. Lekarze i dietetycy są zgodni, że są one zdrowe. Zalecają ich spożywanie kilka razy w tygodniu, ale czy tak jest? To wiedza, która również jest dostępna w książce „Ryby”.

Czy słodkowodne mają takie same wartości jak morskie ryby?
Których ryb lepiej unikać lub ograniczyć ich spożycie, a które jadać częściej? Jaka jest prawda o rybach hodowlanych?
Jak kupować ryby świeże (jak rozpoznać, że są świeże), mrożone, wędzone, z dużych pojemników, w puszkach, słoikach, na tackach – co sprawdzać na etykietach i o co pytać sprzedawcę? Jak je przechowywać?
Jak sprawiać świeże ryby?
Co robić, żeby w kuchni nie pachniało rybą oraz jak zniwelować zapach – w powietrzu, na dłoniach, podczas obróbki termicznej i przy odgrzewaniu?
Jak samemu uwędzić rybkę, a jak przyrządzić na później (np. w słoiku)?
Które ryby są dobre do pieczenia w piekarniku, grillowania, smażenia, a które można gotować na parze?
Jak odgrzewać ryby (czy można np. w mikrofali?), by nie było przykrego zapachu?
Jakie marynaty są najlepsze do ryb i jakie przyprawy?
Z czym serwować rybki – jakie dodatki najbardziej pasują i jakie sosy?
Które potrawy z ryb lubią wino, a które kieliszek wódki?

W książce „Ryby” ponadto jest wiele sprawdzonych przepisów na smaczne, aromatyczne i urozmaicone dania z ryb słodkowodnych oraz morskich:

przystawki, sałatki, zupy, ryby w roli dań głównych, pasty, pulpeciki, kotlety;
ryby smażone, gotowane, w tym na parze, pieczone – także na ruszcie, kamieniu, wędzone, faszerowane;
w śmietanie, oliwie/oleju, occie, w galarecie, w cieście itp.
przetwory z ryb.

Ryby

i

Autor: Radoslaw Ślusarczyk

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki