To była nie lada gratka dla miłośników gęsiny. Byli tacy, którzy jej smak znają już od dawna, ale Festiwal odwiedzili też tacy, którzy pierwszy raz chcieli skosztować potraw z tego rodzaju drobiu.
Smakowało wszystko i wszystkim – zimne przekąski takie jak: chleb z gęsim smalcem czy pasztetem, jajka faszerowane, no i ciepłe dania: pierogi, zupy czy całe gęsi faszerowane, wszystko schodziło na pniu! Dania przygotowało łącznie dziesięć Kół Gospodyń Wiejskich z całej gminy Drużbice.
Warto podkreślić, że 11-listopadowe świętowanie z gęsiną w roli głównej, ma w Drużbicach swoje historyczne uzasadnienie. To właśnie św. Marcin, na pamiątkę którego tego dnia przygotowuje się ten rodzaj mięsa, widnieje w herbie gminy, a towarzyszy mu właśnie gęś. Więcej o świętomarcińskim zwyczaju przeczytacie w artykule: Drużbice zapraszają na najsmaczniejszy festiwal! Gwóźdź programu: GĘSINA!