Ogórki kwaszone spod Wielunia, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, nalewka truskawkowa z Bachorzyna czy własnie nasza bełchatowska krówka – to tylko kilka specjałów z naszego regionu wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Warto podkreślić, że na tej wyjątkowo smacznej liście mogą się na niej znaleźć wyłącznie wyroby, które mają wysoką jakość, przynajmniej 25-letnią tradycję wytwarzania, a także są związane z kulturą i historią naszego województwa. Co równie ważne muszą być również wytwarzane właśnie w naszym regionie. Kategorii produktów jest osiem: mleczne, mięsne, rybołówstwa, warzywa i owoce, piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody oraz gotowe dania i potrawy.
Lista produktów, potraw czy przetworów wpisanych do tego unikatowego zestawienia liczy już blisko 150 pozycji, ale nie jest zamknięta! Wręcz przeciwnie, urzędnicy zachęcają, by rozszerzać wiedzę o kulinarnym dziedzictwie Łódzkiego. A jeśli chcecie poznać niezwykłe przepisy, receptury czy produkty już wciągnięte na LPT koniecznie zajrzyjcie TUTAJ
Wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych trzeba złożyć w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Łódzkiego – Departamencie Rolnictwa i Ochrony Środowiska (al. Piłsudskiego 8 90-051 Łódź). Dodatkowych informacji udzielają pracownicy łódzkiego urzędu marszałkowskiego pod numerem tel. 42 291 97 67. Szczegóły zamieszczone są także na ich stronie: www.lodzkie.pl