Robert Makłowicz, polski krytyk kulinarny w latach 1993-2004 był publicystą „Gazety Wyborczej”, współpracował z tygodnikami „Wprost”, „Newsweek Polska”, „Przekrój”.
W latach 1998-2008 był w TVP gospodarzem cyklu reportaży pt. „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, a 2008-2017 prowadził program „Makłowicz w podróży”. W marcu 2020 uruchomił autorski kanał w serwisie YouTube, na którym publikowane są filmy o tematyce kulinarnej i historycznej. Autor książek, m.in. „C.K. Kuchnia”, „Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce” (wspólnie z P. Bikontem), „Zjeść Kraków. Przewodnik subiektywny” (wspólnie z S. Mancewiczem), „Dialogi języka z podniebieniem” (wspólnie z P. Bikontem), „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier”, „Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, „Cafe Museum”, „Dalmacja. Książka kucharska”.
Spotkanie w formule online odbędzie się w środę, 9 grudnia o godz. 18.00– www.facebook.com/wimbp.bydgoszcz