Adam Rzęski i Bartek Wiśniewski oczarowali jury prestiżowego konkursu "Sportowa Wiosna" w Gniewinie. Ich potrawy oceniało piętnastoosobowe jury, w tym między innymi legendarny szef kuchni Kurt Scheller i Tomasz Jakubiak. Przepisem na sukces okazały się polędwica z dorsza z czarną soczewicą, sosem na białym winie i puree pietruszkowo-jabłkowym oraz słodko-gorzko-kwaśny deser, czyli mus czekoladowy na bazie wytrawnej czekolady, z lodami śliwkowymi na kruszonce migdałowej i chipsami z karmelu. Całą kompozycję kucharze wymyślili sami. Bydgoszczanie nie mieli sobie równych.
>>>Adam Bielecki i Denis Urubko przyjadą do Bydgoszczy! Himalaiści opowiedzą o swoich wyprawach
- Po cichu liczyłem na podium, ale nie spodziewaliśmy się, że wygramy ten konkurs - mówi Adam Rzęski. - Dla nas to możliwość pokazania się w świecie polskiej gastronomii, która jest dość mała - dodaje Bartek Wiśniewski.
Młodzi kucharze z Bydgoszczy zostali najlepszym zespołem profesjonalnym. W Gniewinie rywalizowało 12 drużyn, które zostały wyłonione z kilkudziesięciu zgłoszeń. Zwycięzcy zapowiadają dalszą pracę nad doskonaleniem kulinarnych umiejętności.
Z kucharzami rozmawiał reporter Radia ESKA, Dawid Olszewski:
Czytaj także: Pierwszy dzień wiosny. Kiedy przyjdzie wiosenne ocieplenie [PROGNOZA POGODY]