100 Przepisów Przyrządzania Ryb Morskich. Na kilkudziesięciu stronach są receptury na przygotowanie śledzi, fląder, łososi, dorszy czy turbotów.
- W okresie międzywojennym pojawił się pomysł na rozpowszechnienie przemysłu rybackiego, jak również ich konsumpcji - jest część poświęcona zupom, rybom powszechnego spożycia. Co ciekawe, w książce znajdziemy także przepisy na dania z resztek ryb. Nic nie może się przecież zmarnować - mówi Anna Kornelia Jędrzejewska z Muzeum Okręgowego.
Ryby mają długą tradycję w kulinarnej historii Bydgoszczy. - Nasze miasto jest położone nad rzeką Brdą i od wieków te ryby w swoim menu mieliśmy, czego śladem jest obecność Rybiego Rynku - dodaje Jędrzejewska.
To wyjątkowa kulinarna podróż do przeszłości, do której zachęcamy wszystkich. Książka jest dostępna w Bydgoskim Centrum Informacji.
Można też ją pobrać za darmo w internecie.
Materiał przygotował reporter Radia ESKA, Dawid Olszewski.