MOB przybliża kulinarne korzenie i wydaje reedycję książki kucharskiej z 1930 roku!

i

Autor: Dawid Olszewski

MOB przybliża kulinarne korzenie i wydaje reedycję książki kucharskiej z 1930 roku!

2019-06-26 10:41

Jak cenne witaminy kryją w sobie ryby - wiedzieli już dawno temu. Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy wydało reedycję książki kucharskiej z 1930 roku. Na sam widok tych przepysznych przepisów aż burczy w brzuchu!

100 Przepisów Przyrządzania Ryb Morskich. Na kilkudziesięciu stronach są receptury na przygotowanie śledzi, fląder, łososi, dorszy czy turbotów.

- W okresie międzywojennym pojawił się pomysł na rozpowszechnienie przemysłu rybackiego, jak również ich konsumpcji - jest część poświęcona zupom, rybom powszechnego spożycia. Co ciekawe, w książce znajdziemy także przepisy na dania z resztek ryb. Nic nie może się przecież zmarnować - mówi Anna Kornelia Jędrzejewska z Muzeum Okręgowego.

Ryby mają długą tradycję w kulinarnej historii Bydgoszczy. - Nasze miasto jest położone nad rzeką Brdą i od wieków te ryby w swoim menu mieliśmy, czego śladem jest obecność Rybiego Rynku - dodaje Jędrzejewska.

To wyjątkowa kulinarna podróż do przeszłości, do której zachęcamy wszystkich. Książka jest dostępna w Bydgoskim Centrum Informacji.

Można też ją pobrać za darmo w internecie.

Materiał przygotował reporter Radia ESKA, Dawid Olszewski.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki