To okazja, by spróbować zdrowego i ekologicznego jedzenia. Na wielkiej łące nad Wisłą przetwory zaprezentują wystawcy z całej Polski. Impreza zwykle przyciąga smakoszy z całego regionu. Główną atrakcją są powidła strzeleckie. Produkuje je dwanaście gospodarstw tylko i wyłącznie w tej jednej wiosce w Polsce.
- Powidła są smażone w kotłach kuprowych. Różnica między powidłami przemysłowymi a naszymi jest taka, że przemysłowe są gotowane, a nasze wysmażane. Smak jest całkowicie inny, bardziej swojski. Być może ktoś pamięta powidła u babci. Można sobie to przypomnieć na naszej imprezie – mówi Jan Iwanowski, pomysłodawca Święta Śliwki.
Na imprezie będą nie tylko wyroby ze śliwek. Dodatkowo będzie można znaleźć przetwory z całej Polski, ale również z Litwy, Ukrainy, Gruzji czy Czech.
Na scenie pojawią się lokalne zespoły muzyczne. Początek imprezy w sobotę o godz. 12.00. Z Fordonu będzie można dojechać autobusem linii nr 95.
Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych potrwa do 2 września.