Tu nauczą gotowania, zdobienia potraw czy podawania do stołu. Bydgoski "Gastronomik" otworzył swoje podwoje dla młodych bydgoszczan. To była okazja, by porozmawiać z uczniami i nauczycielami szkoły.
- Szkoła nie tylko uczy gotowania, ale też zdrowego stylu życia. To zawód, który cieszy się dobrą sławą. Gotowanie to też sztuka - mówi Magdalena Czekajewska-Stańczyk, nauczycielka szkoły.
Uczniowie podkreślają, że to zawód, który zawsze będzie cieszył się zainteresowaniem. Swoich młodszych kolegów namawiali do nauki w "Gastronomiku".
- Dużo można tu się nauczyć. To zawód, który nigdy nie wyginie – mówi Łukasz Wierzchowski.
Uczniów można było zobaczyć w akcji, bo przygotowano konkurs kulinarny. Swoimi potrawami musieli oczarować jury. W komisji zasiadła między innymi znana blogerka Agata Jędraszczak.
- Młodzież gotowała wspaniale. Gotowała z fantazją i z tradycyjnych produktów. Pokazała, że można wyciągnąć z nich coś fajnego i oryginalnego. Będą z nich świetni szefowie kuchni, bo mają smak i świetną technikę – przyznaje Agata Jędraszczak.
Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym zajęli Paulina Biskup i Łukasz Wierzchowski.