Jak zwykle będzie można skosztować i kupić wyroby uznanych już producentów, ale także tych mniej znanych. Jeśli ktoś będzie chciał podpatrzeć mistrzów kuchni, będzie mógł nauczyć się gotowania od znanych kucharzy jak Jan Kuroń. Nie zabraknie też pokazów bartnictwa, wirowania miodu i wielu innych atrakcji.
Dla wielu osób najważniejszą częścią Festiwalu Smaku są stoiska z regionalnymi wyrobami. Najlepsze z nich otrzymują tytuły Grand Prix. W tym roku profesjonalne jury wyróżniło następujące produkty:
Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 za sernik z szarą renetą dla Miód Malina
W kategorii przetwory mięsne i wędliny tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak „Smak Tradycji”
W kategorii przetwory warzywne i owocowe tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono sok z czarnej porzeczki Jacek Pamuła Soki
W kategorii przetwory z mleka tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono ser kozia kropla z Gospodarstwo Kaszubska Koza
W kategorii potrawy tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono danie „Koza na wilczy apetyt” Mirosławy Wilk
W kategorii wyroby piekarskie tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono chleb żytni z ziarnem Piekarnia Hanny Milewskiej
W kategorii wyroby cukiernicze tytułem Smak Roku nagrodzono szarlotkę Ojców Paulinów KGW „Topolanki”
Wyróżnienia przyznano za:
– zakwas z buraków – Miód Malina
– ser Cheddar Farmerski – Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
– olej rzepakowy – firmy Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał
Tych i wielu innych przysmaków można posmakować w sobotę i w niedzielę w Grucznie.