Sprawdź w naszej galerii zdjęć, które grzyby są jadalne.
Aura w Bydgoszczy i w okolicach jest sprzyjająca grzybiarzom. Jednak by uniknąć nieszczęścia i zatrucia trzeba wiedzieć jakie grzyby najadają się do jedzenia.
Przy ul. Kujawskiej 4 od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 14:00 można zasięgnąć porady grzyboznawcy i uzyskać atest na zebrane grzyby.
Polecany artykuł:
- Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
- Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i wg przesądów.
- Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów (Dz. U. z 2014 r., poz. 1408).
- Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku (to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek).
- Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
- Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
- Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.
Zobacz: Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia