Spotkanie organizuje Gorzowski Rynek Hurtowy, który zarządza ryneczkiem przy Jerzego. - Chcemy żeby gorzowianie sprawdzili jak smakuje rynek. Wszystkie potrawy zostaną przygotowane z produktów dostępnych na rynku - opowiada Agata Dusińska, prezes GRH.
Dania przygotuje ośmiu szefów kuchni. Doskonale znani gorzowscy mistrzowie kulinarni oraz goście z Niemiec, którzy także będą musieli zmienić się z lokalnymi produktami. Czego możemy się spodziewać?
Paweł Salomon, szef kuchni i uczestnik akcji zdradza, że każdy z gotujących otrzyma dwa lokalne produkty i przygotuje z nich potrawę.
Zestawy mogą być bardzo różne np. twaróg z burakiem albo kalarepa z jabłkiem. Nie zabraknie słodkości przygotowanych m.in. ze śliwek i Renety Landsberskiej.
Wielkie gotowanie w centrum Gorzowa w sobotę od godziny 9.00 do godziny 14.00. Przypomnijmy: zabawę organizuje GRH i Stowarzyszenia Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”.