gorzowski słoik 1

i

Autor: Bartłomiej Nowosielski/gorzow.pl Masło jabłkowe wygrało konkurs.

Masło Jabłkowe będzie promować Gorzów! Jak je zrobić? [AUDIO]

2019-10-25 16:05

Rozstrzygnięto konkurs na Gorzowski Słoik Jabłkowy. Zwycięski przepis przygotowała Ewa Pietrzak. Głównym składnikiem jest reneta landsberska. Przysmak smakował fachowcom oraz mieszkańcom, którzy mogli spróbować go podczas plenerowego finału.

Receptura została wybrana z trzech propozycji, które jako najlepsze uznali znani gorzowscy kucharze. W piątkowe przedpołudnie (25.10) na rynku na gorzowskim Zawarciu przygotowali masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry kawowo-jabłkowy.

- Mieliśmy spory problem jako eksperci, bo każdy z przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie. Wsparci głosami mieszkańców wybraliśmy masło jabłkowe. - podkreślił Paweł Salamon, jeden z kucharzy.

- Przysmak będzie promować Gorzów – mówi Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji UM:

By przygotować masło potrzebne są jabłka renety, cynamon, brązowy cukier, gałka muszkatałowa, ziele angielskie, cukier puder, sok z cytryny, cydr jabłkowy i odrobina soli. Zwyciężczyni otrzymała szybkowar.

gorzowski słoik 2

i

Autor: Bartłomiej Nowosielski/gorzow.pl Przepisy oceniali kucharze (od lewej) Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Krzysztof Marciniak.

Przypomnijmy: do konkursu Gorzowski Słoik Jabłkowy wpłynęło 17 przepisów. Były propozycje na słodko, ale także na wytrawnie. Szczegóły finału oraz dokładny przepis na stronie miasta.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają