Receptura została wybrana z trzech propozycji, które jako najlepsze uznali znani gorzowscy kucharze. W piątkowe przedpołudnie (25.10) na rynku na gorzowskim Zawarciu przygotowali masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry kawowo-jabłkowy.
- Mieliśmy spory problem jako eksperci, bo każdy z przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie. Wsparci głosami mieszkańców wybraliśmy masło jabłkowe. - podkreślił Paweł Salamon, jeden z kucharzy.
By przygotować masło potrzebne są jabłka renety, cynamon, brązowy cukier, gałka muszkatałowa, ziele angielskie, cukier puder, sok z cytryny, cydr jabłkowy i odrobina soli. Zwyciężczyni otrzymała szybkowar.
Przypomnijmy: do konkursu Gorzowski Słoik Jabłkowy wpłynęło 17 przepisów. Były propozycje na słodko, ale także na wytrawnie. Szczegóły finału oraz dokładny przepis na stronie miasta.