Na wytrawnie i na słodko – 17 przepisów z jabłkiem wpłynęło na gorzowski konkurs. Pomysły oceniają znani gorzowscy kucharze. Najlepsze trzy zostaną przygotowane, a ich walory smakowe ocenią fachowcy oraz mieszkańcy. Zwycięzca otrzyma szybkowar.
Kucharze: Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik wybiorą najlepsze trzy propozycje. W piątek podwiną rękawy i je przygotują, a gorzowianie spróbują. Zwycięzca zostanie wybrany wspólnie. Jego przepis będzie potrawą promocyjną Gorzowa. Jej produkcja zostanie zlecona lokalnemu producentowi. Takie słoiczki trafią do turystów, gości oraz mieszkańców.
Finał konkursu "Gorzowski Słoik Jabłkowy" w piątek o godz. 9 na ryneczku za Wartą. Gotowanie potrwa około półtorej godziny. W tym czasie trwać będzie Festiwal Dyni i Chryzantemy.
- To takie jesienne perełki. Dynie wykorzystywane są w kuchni, ale także przystrajamy domy. Z kolei chryzantemy zyskały drugie oblicze. Pojawiają się nie tylko na cmentarzach, ale także w przydomowych ogrodach - uważa Żaneta Sawicka z Gorzowskiego Rynku Hurtowego, organizator.
Dla producentów dyni i chryzantem przygotowane zostaną dodatkowe stoiska. GRH chce organizować podobne wydarzenia w przyszłości, przy okazji kolejnych pór roku. Festiwal na rynku przy Jerzego od godziny 7 do 13.