Tradycyjną świąteczną zupę przygotuje mistrz kuchni Paweł Salamon. - Może zdradzi kilka kucharskich sekretów, podpowie jak dobrze przygotować święta - zaprasza Agata Dusińska, prezes GRH. Paweł Salamon to nauczyciel w gorzowskim gastronomiku, laureat wielu kulinarnych nagród w kraju i na świecie. Gotowanie barszczu rozpocznie się o godzinie 9.00 pierwsze porcję do spróbowania około godziny 10.30.
Na świąteczne jarmarki specjalną niespodziankę dla mieszkańców przygotował Urząd Miasta. Na stoisku promocyjnym będzie można zdobyć słoik gorzowskiego przysmaku z Renety Landsberskiej czyli masło jabłkowym. Miasto przygotowało 1000 słoików przysmaku aby otrzymać jeden z nich trzeba się jednak wykazać zdolnościami artystycznym. - Trzeba przynieść do nas przygotowaną ręcznie kartkę świąteczną - zaznacza Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji UM. Słoiczek będzie można otrzymać w piątek (20.12) od godz. 9.00 na miejskim stoisku na ryneczku przy ul. Jerzego oraz w sobotę (21.12) od godz. 14 na jarmarku bożonarodzeniowym.
Przysmak to laureat miejskiego konkursu, zrobiony jest z renety, soku jabłkowego, soku z cytryny, masła oraz przypraw: gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, kardamonu i zmielonego ziela angielskiego. To doskonałe uzupełnieniem świątecznego menu. Nadaje się zarówno do potraw wytrawnych i słodkich.