Właściciel zakładu Ömer A. to obywatel Niemiec tureckiego pochodzenia. Jest podejrzany o kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą, prania brudnych pieniędzy i popełnienia przestępstw skarbowych.
Grupa przestępcza – jak informuje Prokuratura Krajowa - zaniżała wielkość obrotu, przez co obniżała podstawę opodatkowania w podatku dochodowym oraz w VAT.
ZOBACZ: Nie żyje kolejny sędzia z Kalisza. Wojciech Tomalak zmarł nagle w wieku 65 lat
Według ustaleń Polskiej Agencji Prasowej, sąd przychylił się do wniosku prokuratora o jego tymczasowe aresztowanie na trzy miesiące. W sprawę zamieszanych jest 6 osób – Turcy i Polacy. Wszyscy usłyszeli zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej.
Jedna z osób opuściła areszt po wpłaceniu 500 tys. zł kaucji. Wobec pozostałych zastosowano poręczenia majątkowe w wysokości po 50 tys. zł.
Wszyscy mają zakaz kontaktowania się ze współpodejrzanymi i świadkami - z wyłączeniem osób najbliższych z rodziny podejrzanego, dozór policji, zakaz opuszczania kraju połączony z zatrzymaniem paszportu.
Pierwsze działania w sprawie miały miejsce 12 stycznia. Rano w Zdunach i Kobiernie w powiecie krotoszyńskim funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego z Zielonej Góry wtargnęli do zakładów produkujących kebab i gyros.
Działali na polecenie prokuratora Wielkopolskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Poznaniu.
W trakcie przeszukania mieszkań i spółek zabezpieczono gotówkę i mienie o łącznej wartości ok. 14,5 miliona złotych.
Według prokuratury grupa przestępcza działała od 2012 r. W toku śledztwa prokurator ustalił, że członkowie grupy czerpali korzyści majątkowe z popełnianych przestępstw skarbowych dokonywanych w wyniku pozaewidencyjnego obrotu mięsem.
"Poprzez kontrolowaną przez siebie sieć firm, towar był dostarczany na teren Unii Europejskiej, jak i poza jej granice, przy czym jego faktyczna ilość była zaniżana" – poinformowano w komunikacie.
Czyny zarzucane podejrzanym są zagrożone karą 10 lat więzienia.
Ömer A. prowadzi dwie firmy. Dünya Döner Kebab w Zdunach specjalizuje się w produkcji kebabu halal z kurczaków, indyków, cieląt i bydła eksportowanego na rynek państw islamskich. Zakład Euro Döner w Kobiernie specjalizuje się w produkcji gyrosu, przeznaczonego na rynek polski i europejski.