Muchomor sromotnikowy

Muchomor sromotnikowy

Muchomor zielonawy, inaczej muchomor sromotnikowy to wyjątkowo trujący grzyb! Po spożyciu śmierć jest niemal pewna, nie pomaga nawet zaawansowane leczenie. Muchomor sromotnikowy powoduje zatrucia cyklopeptydowe i cytotoksyczne, główną toksyną jest alfa-amanityna. Toksyny powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów, trujące składniki nie są niszczone w procesie gotowania, marynowania lub suszenia. Uwaga! Pierwsze objawy zatrucia pojawiają dopiero po 8–16 godzinach od spożycia grzybów.

Źródło: Jerzy Opioła/Wikimedia Commons
Rozwiń
Muchomor jadowity

Muchomor jadowity

Muchomor jadowity to rzadki w Polsce gatunek, jest na liście zagrożonych wymarciem. Tymczasem spożycie go może skutkować śmiercią! Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, dla ludzi jest śmiertelnie trujący. Toksyny muchomora jadowitego są identyczne jak u muchomora zielonawego. Trucizny te powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby.

Źródło: Jerzy Opioła/Wikimedia Commons
Rozwiń
Muchomor plamisty

Muchomor plamisty

Muchomor plamisty to pospolity w Polsce grzyb. Pojawia się od czerwca do października w lasach liściastych, rzadziej w iglastych. Występuje pojedynczo lub w małych grupkach. To grzyb silnie trujący, zawiera w sobie kwas ibotenowy i muscymol działające na centralny układ nerwowy. Zatrucie to prawdziwy koszmar: zaczyna się od biegunki, potem pojawiają się halucynacje i na przemian pobudzenie wraz z otępieniem. Ten stan prowadzi do śmierci!

Źródło: Tomasz Sobczak/ Wikimedia Commons
Rozwiń
Strzępiak ceglasty

Strzępiak ceglasty

Strzępiak ceglasty to często występujący w Polsce grzyb. Zawiera dużą ilość muskaryny, jego spożycie jest śmiertelne dla człowieka. Uwaga grzybiarze! Można go łatwo pomylić z gęśnicą wiosenną.

Źródło: Andreas Kunze/Wikimedia Commons
Rozwiń
Zasłoniak rudy

Zasłoniak rudy

Zasłoniak rudy to pospolicie występujący w Polsce grzyb. Jest śmiertelnie niebezpieczny dla człowieka przez występującą w nim orellaninę, która powoduje uszkodzenia nerek. Pierwsze symptomy pojawiają się po kilku dniach, a pełne objawy zatrucia występują po ok. dwóch tygodniach.

Źródło: Andreas Kunze/Wikimedia Commons
Rozwiń
Hełmówka jadowita

Hełmówka jadowita

Hełmówka jadowita występuje w Polsce bardzo często. Zazwyczaj pojawia się gromadnie, w mniejszych lub większych grupach. Dla człowieka jest potencjalnie śmiertelnie trujący, ze względu na obecność amanityny, tej samej trucizny, która występuje w niektórych muchomorach.

Źródło: Dan Molter (shroomydan)/Wikimedia Commons
Rozwiń
Borowik szatański

Borowik szatański

Borowik szatański bardzo rzadko występuje w Polsce, jest gatunkiem wymierającym. Mimo to jest śmiertelnie groźny, szczególnie w stanie surowym! Zjedzenie owocników powoduje ciężkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Mimo swych potencjalnie zabójczych właściwości, gatunek jest objęty ścisłą ochroną w Polsce.

Źródło: Archenzo /Wikimedia Commons
Rozwiń
Piestrzenica kasztanowata

Piestrzenica kasztanowata

Piestrzenica kasztanowata to grzyb niezwykle podobny do jadalnego i wykwintnego smardza. Występuje głównie w nizinnych częściach Polski, jest bardzo niebezpieczny dla ludzi. Zawiera w sobie toksyczną gyromitrynę, która powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, uszkodzenia wątroby, śledziony, nerek, szpiku kostnego i wzroku.

Źródło: Jerzy Opioła/Wikimedia Commons
Rozwiń
Krowiak podwinięty

Krowiak podwinięty

Krowiak podwinięty to grzyb-ciekawostka. Bardzo długo był uznawany za gatunek jadalny, do dzisiaj jest popularny w Europie Wschodniej i ceniony za smak. O ile u wielu ludzi spożycie nie powoduje żadnych dolegliwości, to u niektórych osób zawarta w krowiaku substancja chemiczna powoduje śmiertelną reakcję układu odpornościowego. Organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko własnym krwinkom. Jedną z ofiar posiłku stał się... wybitny znawca grzybów Julius Schäffer.

Źródło: Selso/Wikimedia Commons
Rozwiń
Muchomor czerwony

Muchomor czerwony

Muchomor czerwony przez charakterystyczny wygląd jest powszechnie kojarzony jako śmiertelnie niebezpieczny grzyb. A tymczasem inne gatunki muchomora przedstawione na początku listy, są dużo bardziej niebezpieczne dla człowieka! Oczywiście, muchomor czerwony to niebezpieczny grzyb, który zawiera trujący alkaloid, ale naukowcy szacują, że śmiertelna dawka muchomora to ok. 15 średniej wielkości grzybów. Nieszczęśników po spożyciu mniejszej ilości może uratować płukanie żołądka.

Źródło: Onderwijsgek at nl.wikipedia/Wikimedia Commons
Rozwiń

Muchomor sromotnikowy

Muchomor zielonawy, inaczej muchomor sromotnikowy to wyjątkowo trujący grzyb! Po spożyciu śmierć jest niemal pewna, nie pomaga nawet zaawansowane leczenie. Muchomor sromotnikowy powoduje zatrucia cyklopeptydowe i cytotoksyczne, główną toksyną jest alfa-amanityna. Toksyny powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów, trujące składniki nie są niszczone w procesie gotowania, marynowania lub suszenia. Uwaga! Pierwsze objawy zatrucia pojawiają dopiero po 8–16 godzinach od spożycia grzybów.

Źródło: Jerzy Opioła/Wikimedia Commons
Rozwiń
Powrót
Muchomor sromotnikowy
Muchomor jadowity
Muchomor plamisty
Strzępiak ceglasty
Zasłonak rudy
Hełmówka jadowita
Borowik szatański
Piestrzenica kasztanowata
Krowiak podwinięty
Muchomor czerwony
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email