Który majonez jest lepszy? Porównujemy Kielecki i Winiary. Jeden składnik zaskakuje

i

Autor: Shutterstock Który majonez jest lepszy? Porównujemy Kielecki i Winiary. Jeden składnik zaskakuje

Sprawdź, co kupujesz!

Który majonez jest lepszy? Porównujemy Kielecki i Winiary. Kluczowy jest tajemniczy składnik

2024-04-05 13:43

Spór o to, który majonez jest lepszy od lat rozgrzewa Polaków. Najbardziej zaciekła "majonezowa wojna" toczy się pomiędzy zwolennikami Kieleckiego oraz Winiar. My sprawdzamy składy obu produktów. Co ciekawe, są one niemal identyczne, choć różnicę robi jeden ze składników. Kryje się on pod tajemniczą nazwą E385.

Który majonez jest lepszy? Sprawdzamy składy Kieleckiego i Winiar

Majonez to bardzo lubiany przez wielu Polaków dodatek do potraw. Używa się go przede wszystkim do przygotowywania sałatek i dekoruje nim jajka na twardo, podkreślając ich smak. Konsumenci mają zazwyczaj swój ulubiony majonez, który jest nieodłącznym "gościem" w ich kuchniach. Co więcej, są oni niezwykle przywiązani do preferowanego przez siebie smaku majonezu i są wręcz gotowi prowadzić "internetowe wojny" o wyższość ulubionej przez siebie marki tego przysmaku. Najbardziej zacięte boje toczą się pomiędzy miłośnikami Kieleckiego i Dekoracyjnego Winiary.

Według badania przygotowanego dla portalu money.pl przez UCE Research i Grupę Blix, 58 proc. konsumentów jako swój ulubiony majonez wskazało Winiary, Kielecki uzyskał nieco ponad 27 proc. wskazań, a na trzecim miejscu uplasował się Majonez Hellmans z wynikiem prawie 13 proc. My sprawdziliśmy skład obu najpopularniejszych majonezów. Jeden ze składników nas zaskoczył.

Trzeba zacząć od tego, że Kielecki i Dekoracyjny Winiary mają bardzo podobny skład. Według deklaracji producentów oba majonezy powstają przede wszystkim z oleju rzepakowego, żółtek jaj i musztardy. Nieco różnią się proporcje. W Kieleckim żółtka jaj to 7 proc. zawartości, a w przypadku Dekoracyjnego Winiary - 6 proc. Musztarda używana do wyrobu obu majonezów też ma niemal identyczny skład. W przypadku Winiar występuje jednak jeden składnik, którego nie ma w Kieleckim. Chodzi o przeciwutleniacz (E385). Producent Kieleckiego deklaruje, że nie używa żadnych substancji konserwujących.

  • Skład Majonezu Kieleckiego: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%). Bez substancji konserwujących.
  • Skład Majonezu Dekoracyjnego Winiary: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Co to jest E385? Czy sól wapniowo-disodowa może być szkodliwa?

E385 to sól wapniowo-disodowa. Dodawana do żywności pełni rolę przeciwutleniacza konserwującego produkty spożywcze, tym samym zwiększając ich trwałość. E385 jest syntetycznym związkiem organicznym, stworzonym w 1935 r. Nie ma smaku, ani zapachu i nie jest rakotwórcza. W małych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie ludzi, jednak nadmierne spożycie soli wapniowo-disodowej może mieć przykre konsekwencje w postaci biegunek i wymiotów. Dodawana do majonezów ma jeszcze jedną rolę. Stabilizuje emulsję, zapobiegając rozwarstwieniu się produktu, co pozwala na stworzenie majonezu z mniejszą ilością żółtek jaj i tłuszczu, a większą ilością wody.

Sonda
Który majonez lubisz najbardziej?

Najgorsze prezenty pod choinkę. Lista najbardziej nietrafionych podarków

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki