Pierogi z Polski polecą w kosmos! Naukowcy opracowali metodę liofilizacji pierogów, dzięki której trafią na ISS
Trudno wyobrazić sobie Polskę bez pierogów! A zatem polska misja kosmiczna także nie mogła się bez nich obyć. Nadzwyczajne wieści ogłoszono dziś, 17 lutego podczas konferencji prasowej w Kielcach z udziałem astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Polak już niebawem znajdzie się na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), a wraz z nim polecą tam specjalne kosmiczne pierogi liofilizowane. Liofilizowane produkty są mrożone, a następnie usuwa się z nich wodę. Tym sposobem ich waga znacznie się zmniejsza, co ma istotne znaczenie na przykład podczas wypraw wysokogórskich takich jak w Himalaje, ale również w lotów w kosmos, gdzie kosmonauci muszą przecież coś jeść i zabierają ze sobą zapasy na bardzo długo. Nie było łatwo wyprodukować pierogów liofilizowanych, bo dotychczas nikt czegoś takiego nie wymyślił. Ale się udało!
"Pierogi, po nawodnieniu, pływają w bulionie. Astronauci wypijają bulion przez słomkę, a następnie wyjadają pierogi z opakowania"
Jak ujawnił astronauta, najwięcej kłopotów było z recepturą ciasta i pogodzeniem jej z odparowywaniem wody. Początkowo pierogi... wybuchały! Ktoś wpadł jednak na genialny pomysł nakłuwania pierogów. Wtedy wybuchy ustały. "To właśnie dzięki tym nakłuciom pierogi mogą być rozpoznane jako te, które polecą na ISS" — powiedziała Laura Godek z Lyofood, firmy, która opracowała „kosmiczne pierogi”. "Pierogi, po nawodnieniu, pływają w bulionie. Astronauci wypijają bulion przez słomkę, a następnie wyjadają pierogi z opakowania" — dodała. Poza pierogami na ISS trafią i inne polskie dania, takie jak pomidorowa z makaronem, leczo z kaszą gryczaną i kruszonka z jabłkiem.
