Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że bakteria Salmonella Enteritidis została stwierdzona w kurzym kale. Na fermie właśnie trwa kontrola, a sanepid jest w trakcie wycofywania podejrzanych partii jajek ze sklepów. Aby uchronić się przed niebezpieczeństwem, trzeba koniecznie sprawdzić numer partii jajek w naszych lodówkach. Poważnego zatrucia pokarmowego możemy nabawić się spożywając jajka oznaczone kodem: 3 PL 261 11313 o terminie ważności od 30 września do 6 października.
Polecany artykuł:
- Jeśli zakupiliście Państwo ten produkt o numerze partii i kodzie producenta oznaczonym na skorupce jaj podanym wyżej, proszę o zwrócenie go do placówki w której został zakupiony lub kontakt z naszą firmą pod numerem telefonu: 41 271 34 69. Bezpieczeństwo zdrowotne naszych Konsumentów jest dla nas najważniejsze. W obecnej chwili wraz z działaniami naprawczymi prowadzimy wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyny potencjalnej niezgodności. Dziękujemy za Państwa wyrozumiałość w tej ważnej sprawie i przepraszamy za spowodowane niedogodności - podkreślają w oświadczeniu przedstawiciele fermy z Tychowa Nowego.
Polecany artykuł:
Bakteria salmonelli została wykryta nie w jajach, lecz w kurzych odchodach. Ten drobnoustrój to najczęstsza w Polsce przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych, ale powikłania mogą prowadzić nawet do sepsy!