Autorzy zestawienia ocenili wszystkie dostępne na rynku majonezy, a konkretnie ich skład. Jako kryterium obrano brak E385 (EDTA), sztucznych aromatów, skrobi, substancji zagęszczających, kwasu fosforowego (E338), jaj w proszku, substancji konserwujących, substancji stabilizujących. Tylko nieliczne produkty uzyskały rekomendację strony Czytajskład.com. Jednym z nich jest Majonez Kielecki, który - zwłaszcza na tle innych widoących marek - cechuje się wyjątkową naturalnością składu. W jego skład wchodzi olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda i aż 7 procent żółtka jaj kurzych. Dla porównania - Majonez Dekoracyjny Winiary zawiera przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy) i tylko 6 procent żółtka jaj. Sporo chemii znajdziemy natomiast w Majonezie light od Hellman's. Ten produkt zawiera substancje konserwujące, zagęszczające, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), aromaty i barwnik. Co ciekawe, ze świecą możemy szukać znanych i popularnych marek wśród produktów, które są polecane przez autorów rankingu. Dobrą opinię uzyskał np. majonez firmy Białuty czy wyrób marki Wybiegane Kury.
Polecany artykuł:
W Kielcach i okolicach do walorów smakowych Majonezu Kieleckiego przekonywać nie trzeba. Jedna z regionalnych chlub "od zawsze" jest hitem sprzedażowym nie tylko w przedświątecznym okresie. Jak pokazali autorzy zestawienia opublikowanego na stronie Czytajskład.com, nie tylko wyborny smak, ale i naturalne składniki, cechują lubiany przez kielczan wyrób. Kielecki, w przeciwieństwie do konkurencji, nie zawiera jaj w proszku, substancji konserwujących, substancji stabilizujących, kwasu fosforowego czy substancji zagęszczających.