Jakość posiłków w wielu szpitalach pozostawia sporo do życzenia. Wiedzą o tym specjaliści, stąd potrzeba innowacji. IMFOOD to nowy standard żywienia, w którego centrum stoi pacjent. Chodzi o to, by chorzy w trakcie leczenia w szpitalu otrzymali posiłki spełniające zalecenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.
Polecany artykuł:
- Nie jest tajemnicą, że obszar żywienia pacjentów w polskich szpitalach jest obecny w debacie publicznej od wielu lat. Cieszę się, że jesteśmy jedną z pierwszych placówek w Polsce, które postanowiły zmienić się na lepsze stawiając na jakość. System IMFOOD działa w naszej placówce już od kilku tygodni i przez ten czas usłyszeliśmy wiele pozytywnych opinii ze strony pacjentów – wyjaśnia Bartosz Stemplewski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.
Na czym polega system IMFOOD? Pacjenci szpitala na kieleckim Czarnowie będą otrzymywali 3-5 posiłków dziennie w ramach określonych diet, z których każda może być indywidualnie modyfikowana, jeśli wynika to z zaleceń lekarza prowadzącego. W skład każdego posiłku wchodzi porcja owoców lub warzyw.