Bałabas, pałanycia, naczynka to pyszności z regionu koszalińskiego. Większość z nich łatwo przyrządzić [ZDJĘCIA]

2019-12-19 14:13

W przedświątecznym czasie warto pomyśleć o nietypowych, tradycyjnych daniach lokalnych. A tych na Pomorzu Zachodnim i w rejonie koszalińskim nie brakuje. Niektóre z tych potraw czy napojów mają bardzo oryginalne nazwy. Wszystkie są przepyszne. Niektóre z nich łatwo jest przyrządzić samemu.

Mieszkańcy województwa Zachodniopomorskiego są ludnością napływową z różnych obszarów Polski.

KLIKNIJ I ZOBACZ: Jak piec mięso, by było miękkie i soczyste? [WIDEO]

W okresie powojennym osiedliło się tu wielu przybyszy ze wschodnich krańców Polski, przywożąc ze sobą lokalne zwyczaje, kulturę i tradycję. Jest to tygiel smaków, swoista mieszanka narodowościowa, która daje podstawy do powstawania własnej, regionalnej tradycji.

Doświadczenia wielu krajów pokazują, że żywność wytwarzana w sposób tradycyjny w istotny sposób wpływa na ożywienie gospodarcze obszarów wiejskich.

KLIKNIJ I ZOBACZ Śledzie po kaszubsku: jak zrobić? Dobry przepis!

Miejscowe specjały stanowią nie lada atrakcję dla turystów, którzy w gospodarstwach agroturystycznych nie tylko smakują, ale także uczestniczą przy ich wytwarzaniu, np. tradycyjnym pieczeniu chleba czy ubijaniu masła.

To ważne, że także nasze lokalne produkty żywnościowe cieszą się coraz większym uznaniem i zainteresowaniem konsumentów, bo to przyczynia się do rozwoju i promocji województwa Zachodniopomorskiego.

Kuchnia regionalna to wspaniały świat smaków! Szczegóły znajdziecie w naszej galerii! 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają