Cuda kulinarne z regionu! Manufaktura Rybna w Kołobrzegu i wędrowna pasieka z Pojezierza Drawskiego wyróżnione!

i

Autor: materiały prasowe Cuda kulinarne z regionu! Manufaktura Rybna w Kołobrzegu i wędrowna pasieka z Pojezierza Drawskiego wyróżnione!

Cuda kulinarne z regionu! Manufaktura Rybna w Kołobrzegu i wędrowna pasieka z Pojezierza Drawskiego wyróżnione!

2021-04-26 10:15

Gospodarstwo ekologiczne, pasieka, winnica oraz przedsiębiorstwa rybne wzbogaciły Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Certyfikaty nowo przyjętym członkom wręczył 22 kwietnia w Przelewicach wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz. - Serdecznie gratuluję dołączenia do grona naszych niepowtarzalnych, zachodniopomorskich smaków. Życzę, aby miejsca, w których produkują czy serwują Państwo regionalną żywność, były często odwiedzane przez poszukiwaczy smaków – mówił wicemarszałek Olgierd Kustosz.

Wśród wyróżnionych firm jest Manufaktura Rybna w Kołobrzegu. 

Paprykarze, pasty, przekąski i inne pyszności wytwarzane w manufakturze powstają z ryb zakupionych od lokalnych rybaków z Lokalnej Organizacji Rybaków Łodziowych – Producentów Rybnych w Kołobrzegu, poławiających  ryby w Morzu Bałtyckim. Ze śledzi, dorszy i flądry wytwarzane są m.in.: paprykarz kołobrzeski z dorsza, paprykarz kołobrzeski, pasty rybne z dodatkami (z czarnuszką, z papryczką chili oraz z duszonymi pomidorami). Manufaktura wytwarza swoje produkty w sposób ręczny z zachowaniem tradycyjnych metod i podstawowych narzędzi pracy.

- Wytworzone produkty charakteryzują się delikatnym i oryginalnym smakiem, który zawdzięczają zastosowaniu najwyższej jakości surowca, braku sztucznych barwników i konserwantów oraz prostych i tradycyjnych metod wytwarzania – informuje Arkadiusz Ostrowski, właściciel.

Sedno Sprawy - Anna Maria Żukowska

Z kolei Gospodarstwo Pasieczne Kószka I w Kluczewie to wędrowna pasieka położona na terenie Pojezierza Drawskiego. Jako Pasieka Fujarskich, oferująca zdrowe i naturalne miody, funkcjonuje od 1971 roku. Od 2011 roku należy do Stowarzyszenia Producentów Miodu Drahimskiego, zrzeszającego wytwórców wysokiej jakości produktów regionalnych.

Pasieka zajmuje się sprzedażą miodu wytwarzanego tradycyjnymi metodami przy jednoczesnym użyciu nowoczesnych i możliwie jak najbardziej efektywnych rozwiązań. Pod wspólną nazwą Miodu Drahimskiego sprzedawanych jest pięć odmian certyfikowanych, nektarowych miodów pszczelich. Są to miody: wielokwiatowe, rzepakowe, lipowe, gryczane i wrzosowe. Oprócz tych certyfikowanych pozyskiwane są również miody odmianowe: faceliowy, akacjowy, spadziowy oraz pyłek kwiatowy i pierzga.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Dzięki zwróceniu uwagi na regionalną żywność konsumenci zdobywają nowe doświadczenia, pojawiają się nowe możliwości promocji, wzmacniana jest regionalna odrębność w zjednoczonej Europie. Ale, aby mogło tak się stać, potrzebna jest wspólna struktura koordynująca realizację założonych celów. Taką strukturą jest właśnie Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego do której należą głównie państwa basenu Morza Bałtyckiego, w tym z Polski.

Województwo Zachodniopomorskie jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa  Kulinarnego od 2008 roku.  Z punktu widzenia indywidualnych konsumentów koncepcja Regionalnego Dziedzictwa ułatwia turystom i mieszkańcom znalezienie regionalnej żywności. Wspólne logo i wspólne działania informacyjne, sprawiają, iż łatwiej jest odnaleźć restauracje i sklepy, które proponują swoim klientom regionalną żywność i promują ideę kulinarnego dziedzictwa. Z punktu widzenia przedsiębiorców, którymi są  m.in. gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności,  restauracje, hotele oraz hurtownicy i sprzedawcy detaliczni, obecność w  ESDK  to posiadanie renomowanego logo sieci, który jest wyznacznikiem informującym o jakości produktu, wymiana doświadczeń i dobrych praktyk oraz współpraca z innymi przedsiębiorcami działającymi w różnych obszarach.

Sonda
Czy lubisz oglądać program Kuchenne Rewolucje?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki