
Ogórek kołobrzeski
Regionalny produkt warzywny, charakterystyczny dla gminy Gościno pod Kołobrzegiem. 24 maja 2006 wpisany na polską Listę produktów tradycyjnych.
Źródło: materiały prasowe

Ogórek kołobrzeski
Kołobrzeskie źródła solankowe wykorzystywane były w różnych celach już w VII–VIII wieku. Zastosowanie solanki do kiszenia ogórków datuje się już od czasów sprzed II wojny światowej.
Źródło: materiały prasowe

Ogórek kołobrzeski
Tradycyjnie kołobrzeskie ogórki kisi się z dodatkiem czosnku, korzenia chrzanu i łodyg kopru. Przygotowane są na bazie wody pozyskiwanej ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu.
Źródło: materiały prasowe

Miód drahimski
Regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla powiatu drawskiego i szczecineckiego. 1 czerwca 2006 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.
Źródło: pixabay

Miód drahimski
Już w XVI wieku teren polskiego starostwa drahimskiego był obszarem, na którym rozwijało się intensywnie bartnictwo (Puszcza Drawska). Przez wieki stan ten się utrzymywał, czemu sprzyjały duże wrzosowiska, liczne aleje lipowe.
Źródło: pixabay

Miód drahimski
Pod nazwą „miód drahimski” może być sprzedawane pięć gatunków: gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy oraz wielokwiatowy. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów redukujących.
Źródło: pixabay

Kapusta kiszona z beczki
Już przed 1945 rokiem rejon powiatu kołobrzeskiego stanowił zagłębie uprawy warzyw, w tym głównie kapusty dla dużych aglomeracji miejskich. Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 2 kwietnia 2008 roku.
Źródło: pixabay

Kapusta kiszona z beczki
Swoją specyficzną wartość kapusta kiszona zawdzięcza surowcom wyprodukowanym we własnym gospodarstwie rolnym z zachowaniem naturalnych metod upraw.
Źródło: pixabay

Drożyzna w sklepach
Wzrosty cen zaliczyło 7 z 12 kategorii produktów, najbardziej zdrożała kapusta - o 120 proc
Źródło: pixabay

Chleb razowy koprzywieński
Rodzaj chleba razowego, regionalny produkt piekarski, charakterystyczny dla gminy Barwice (powiat szczecinecki), 1 lipca 2008 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.
Źródło: materiały prasowe

Chleb razowy koprzywieński
Tradycja wypieku wywodzi się z okresu po II wojnie światowej. W Koprzywnie osiedli mieszkańcy dawnych wschodnich terenów Rzeczypospolitej. Chleb powstał z połączenia różnych receptur.
Źródło: materiały prasowe

Chleb razowy koprzywieński
Do wytwarzania chleba stosuje się surowce pochodzące z gospodarstw miejscowych. Do opalania pieców wykorzystuje się mieszane drewno: iglasto-liściaste z domieszką drewna jabłoni i wiśni lub gałązek bukowych.
Źródło: materiały prasowe

Ziemniak wyszoborski
W roku 1954 wyhodowano pierwsze odmiany ziemniaków z Wyszeborza, wśród których był także ziemniak wyszoborski. Przez kilkanaście lat królował on na polskich stołach. Był bardzo smaczny, znakomicie plonował.
Źródło: materiały prasowe

Ziemniak wyszoborski
Jeszcze przed wybuchem II wojny światowej istniała w Wyszeborzu koło Koszalina Stacja Hodowli Ziemniaka.
Źródło: materiały prasowe

Ziemniak wyszoborski
Dzięki dużej zawartości skrobi, ziemniak wyszoborski, jako pierwsza polska odmiana, był eksportowany do wielu krajów pod nazwą eksportową WIS (w żargonie polskich hodowców zwany „wiza”).
Źródło: Google Maps

Grzyby marynowane z szyszką
Wolno je wytwarzać wyłącznie na terenie gminy Połczyn-Zdrój. Receptura objęta wpisem pochodzi z 1970 i została spisana na kartce papieru.
Źródło: materiały prasowe

Grzyby marynowane z szyszką
Aby wzbogacić i nadać potrawom bardziej łagodny i odmienny smak od ostrych smaków octowych, dodawano do zalewy miodu, a także zielone szyszki sosnowe. Tak przygotowane grzyby podnoszą wykwintność oryginalność dań.
Źródło: materiały prasowe

Kiszka szwedzka
Kiełbasa ziemniaczana, tradycyjne danie charakterystyczne dla okolic Wałcza. Wpisana została na Listę produktów tradycyjnych 6 marca 2012. Wolno ją wytwarzać wyłącznie na terenie gminy Wałcz.
Źródło: materiały prasowe

Kiszka szwedzka
Obecnie wykorzystuje się do jej wytwarzania ziemniaki surowe i gotowane, surowy oraz wędzony boczek, cebulę, kaszę mannę, jajka i przyprawy
Źródło: materiały prasowe

Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego
Nieprzerwanie, od prawie siedemdziesięciu lat ludność Pojezierza Drawskiego wykorzystuje ten smaczny, naturalnie występujący surowiec, poddając sielawę wędzeniu według tradycyjnej receptury.
Źródło: materiały prasowe

Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego
Sielawa po uwędzeniu przybiera kolor złocisty, a mięso – jasnokremowy. Po uwędzeniu mięso delikatne, jędrne i soczyste, łatwo oddziela się od szkieletu. Smak jest delikatny i lekko słonawy.
Źródło: materiały prasowe

Ser Bałtycki
Ser bałtycki jest ściśle związana z działalnością Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOSZ w Bobolicach. Wytwarzanie Sera bałtyckiego rozpoczęto w 1972.
Źródło: materiały prasowe

Ser Bałtycki
Tak jak przed laty jego główną bazę stanowi mleko krowie kupowane od rodzimych rolników, a niezbędnymi dodatkami są m.in. podpuszczka, sól oraz naturalny barwnik annato, otrzymywany z drzewa pochodzącego z Ameryki Płd.
Źródło: materiały prasowe

Śledzik kołobrzeski
Po wojnie wiodącą rolę w produkcji kołobrzeskich marynat odegrało Przedsiębiorstwo „Barka” oraz Spółdzielnia „Bałtyk”. Obydwa zakłady powstały w latach 50-tych.
Źródło: materiały prasowe

Śledzik kołobrzeski
Czerpiąc inspiracje z przedwojennych przepisów oraz receptur opracowanych przez Zakłady „Barka” i „Bałtyk”, wielu mieszkańców Kołobrzegu samodzielnie marynowało śledzie.
Źródło: materiały prasowe

Paszteciki Gwdowskie
Tradycja wytwarzania na terenie województwa zachodniopomorskiego pasztecików z kapustą i grzybami, opartych na zapiekanym cieście drożdżowym, sięga lat 50-tych/60-tych XX wieku.
Źródło: materiały prasowe

Paszteciki Gwdowskie
Od ponad 60 lat paszteciki przygotowywane są przede wszystkim w okresie świątecznym, na Boże Narodzenie, czy na Wielkanoc. Receptura i tajniki wypiekania pasztecików przekazywane są następnym pokoleniom.
Źródło: materiały prasowe

Miody wałeckie
Regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla powiatu wałeckiego. 22 lutego 2013 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.
Źródło: materiały prasowe
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...