Okres wakacyjny jest czasem pracy Inspekcji Sanitarnej w gastronomii.
- Kontrole sanitarne w punktach handlowych, gastronomicznych w sezonie letnim co do zasady są wzmożone. Kontrole w tym roku są i będą prowadzone zarówno w zakresie stałych zagadnień Inspekcji Sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii - informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Szczecinie.
PRZECZYTAJ TAKŻE >>> 10 najlepszych atrakcji Kołobrzegu. Te miejsca trzeba zobaczyć! [WAKACJE 2020]
W pasie nadmorskim podczas jednodniowej akcji kontroli lokali gastronomicznych przeprowadzono 31 kontroli.
Nieprawidłowości stwierdzono w 18 lokalach, w 13 nieprawidłowości nie stwierdzono. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty – 17 na kwotę 5 000 złotych, m.in. za:
- Mrożenie we własnym zakresie, bez oznakowania surowe mięso i to po obróbce termicznej, mrożenie gotowych gofrów
- Mrożenie artykułów pochodzenia zwierzęcego po upływie terminu przydatności do spożycia
- Wprowadzanie do obrotu środki spożywcze po upływanie daty minimalnej trwałości/daty ważności
- W lodówkach brak segregacji produktów, razem trzymane surowe mięso i surówki gotowe do spożycia
- Na blatach roboczych przetrzymywanie gotowych produktów i narzędzi roboczych
- Brak środka dezynfekującego do powierzchni mających kontakt z żywnością
W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary.
PRZECZYTAJ TAKŻE >>> Atrakcje turystyczne w Koszalinie. Te miejsca odwiedzisz zupełnie za darmo! [ZDJĘCIA, WAKACJE 2020]
Polecany artykuł: