Nowe zasady w restauracji: Jak się zachować? Czy trzeba mieć maseczkę?

i

Autor: Free-Photos / pixabay Nowe zasady w restauracji: Jak się zachować? Czy trzeba mieć maseczkę?

Nowe zasady w restauracji: Jak się zachować? Czy trzeba mieć maseczkę?

2020-05-18 11:05

Rozpoczął się trzeci etap znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem w Polsce. Od poniedziałku 18 maja będziemy mogli skorzystać z usług fryzjera i kosmetyczki, a także pójść do restauracji i kawiarni. Co się zmieni? Jakie nowe zasady obowiązują w restauracjach? Jak się zachować? Czy trzeba mieć maseczkę? Odpowiadamy na te pytania.

Rząd poinformował o nowym etapie odmrażania gospodarki. Dotyczy on także gastronomii. Nowy etap wszedł w życie w poniedziałek, 18 maja. Od tego dnia będziemy mogli zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).

Ważne! Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Rząd podkreśla, że pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.

Nowe zasady w restauracji: Jak się zachować? Czy trzeba mieć maseczkę?

Epidemia wciąż się nie zakończyła. Cały czas obowiązuje choćby nakaz noszenia maseczek. Jak więc trzeba zachować się teraz w barze czy w restauracji? Czy przy stoliku trzeba będzie siedzieć w maseczce? Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. 

A co z maseczkami do klientów? Czy w restauracji trzeba mieć maseczkę? Jak poinformował rząd, goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.

Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).

Obowiązuje zasada, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami.

Warto tu wspomnieć, że w przypadku stwierdzenia wyraźnych oznak choroby, jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu, klient nie powinien zostać wpuszczony na teren lokalu.

Powinien zostać poinstruowana o jak najszybszym zgłoszeniu się do najbliższego oddziału zakaźnego celem konsultacji z lekarzem, poprzez udanie się tam transportem własnym lub powiadomienie 999 albo 112.

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj

QUIZ. Poniedziałkowy quiz z wiedzy ogólnej. Zdobądź choć 5 punktów
Pytanie 1 z 10
Ilu synów Zygmunta III Wazy było królami Polski?
Bóbr morski na plaży w Świnoujściu

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają