Po smakołyki robione na miejscu ustawiały się długie kolejki

i

Autor: Bartłomiej Plewnia/Radio ESKA Po smakołyki robione na miejscu ustawiały się długie kolejki

Chrust, pączki i pierogi. Polskie smaki na Krakowskich Zapustach 2019 [AUDIO]

2019-03-03 22:29

To jedno z najsmaczniejszych spotkań w Krakowie. W Starej Zajezdni przy ul. św. Wawrzyńca 12 odbyły się Krakowskie Zapusty.

Krakowskie Zapusty to nie tylko jedzenie, ale też warsztaty kulinarne. Uczestnicy wydarzenia mogli na własne oczy zobaczyć oraz własnoręcznie spróbować smażenia chrustu czy profesjonalnego parzenia kawy z logiem Krakowa. Wśród wystawców pojawili się wytwórcy miodu, konfitur czy pierogów. Wydarzenie miało przypominać między innymi o tym, że Kraków został tegoroczną Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej.

- Tradycja wywodziła się stąd, że kobiety starały się przypodobać i znaleźć kandydata na męża w starych czasach, przygotowując im jakieś specjały - mówi krakowski kuchmistrz Michał Kęzel. Jak mówi, w trakcie wydarzenia chętni zjedli kilka tysięcy faworków jego roboty. Do ich stworzenia potrzebne było ponad 40 kilogramów mąki.

W trakcie wydarzenia nie zabrakło twarzy znanych ze świata sztuki kulinarnej, m.in. Roberta Makłowicza i blogerki Sylwii Ładygi. - Pączki, chrusty, faworki, pączki pieczone, przeróżne oponki. Jest w czym wybierać - mówiła Ładyga, która widzom zaprezentowała przepis na faworki w stylu greckim.

Posłuchaj materiału Bartka Plewni, reportera Radia ESKA:

Zobacz też:

>>> Kraków: Akcja "Łapówka" dla potrzebujących zwierzaków. Młodzież zbierała dary dla schroniska [AUDIO]

>>> Kraków: 15-letnia Aleksandra Kierznowska "mistrzynią szybkości" na Cavaliada Tour [AUDIO]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają