Całe zamieszanie dotyczy fosforanów, które są dodawane do mięsa. Zapobiegają jego wysychaniu, pozwalają je dłużej przechowywać, wreszcie sprawiają, że mięso nie rozpada się na rożnie.
Fosforany to powszechnie stosowane dodatki. Mimo, że przepisy UE zasadniczo nie zezwalają na dodawanie ich do mięsa, istnieje bardzo wiele wyjątków od tego zakazu. Komisja Europejska chce teraz, by do przygotowania kebabów można było swobodnie używać fosforanów, ale sprzeciwiają się temu europosłowie z komisji zdrowia. Co w tej sytuacji? Jeżeli Parlament jako całość poprze sprzeciw komisji bezwzględną większością głosów, wniosek dotyczący zezwolenia na fosforany w kebabach zostanie zablokowany. Decyzje jeszcze więc nie zapadły. Dyskusje trwają.
Unia Europejska nie dysponuje na razie jednoznacznymi wynikami badań dotyczących szkodliwości fosforanów.