Krakowskie przysmaki wigilijne. Które potrawy są popularne w Małopolsce? - Super Express
Krakowskie przysmaki wigilijne

Krakowskie przysmaki wigilijne

W każdym regionie w Polsce potrawy wigilijne nieco się od siebie różnią. Nie inaczej jest w Krakowie, gdzie istnieje kilka dań, które pojawiają się w tych okolicach niemal na każdym stole wigilijnym. Jesteście ciekawi o jakich potrawach mowa? Tego dowiecie się z naszej galerii!

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Pierniki

Pierniki

Pierniki to nieodłączny element świąt w krakowskich stołach. Warto dodać, że to właśnie w stolicy Małopolski powstał pierwszy cech piernikarzy.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Kulebiak

Kulebiak

Kulebiak to potrawa, której mieszkańcy niektórych regionów w Polsce mogą nie znać. W Krakowie jest jednak bardzo popularna, podobnie zresztą jak na Lubelszczyźnie. To ciasto drożdżowe nadziewane kapustą i grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Autor: Wikimedia Commons/ Creative Commons
Rozwiń
Kutia

Kutia

Kutia uznawana jest za danie kuchni litewskiej. W Polsce ta potrawa króluje w wielu domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Lutia przyrządzana jest z pszenicy, maku, bakalii oraz miodu.

Autor: Wikimedia Commons/ Creative Commons
Rozwiń
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o małopolską wigilię. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie lubi tej potrawy!

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot z suszu to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej przygotowywany jest z wędzonych śliwek, moreli czy pomarańczy. Do tego trochę goździków i mamy przepis na pyszny kompot!

Autor: flickr/ Creative Commons
Rozwiń
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to popularny przysmak wigilijny, także w Krakowie. Przygotowywana jest rzecz jasna z grochu, a także z kiszonej kapusty. Do tego trochę przypraw, takich jak liść laurowy, majeranek czy ziele angielskie i gotowe!

Autor: Wikimedia Commons/ Creative Commons
Rozwiń
Karp

Karp

Na krakowskich stołach wigilijnych nie może zabraknąć prawdziwego króla wieczerzy - karpia.

Autor: Wikimedia Commons/ Creative Commons
Rozwiń
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w wielu domach w Małopolsce i nie tylko zastępuje barszcz czerwony. Przepis na taką potrawę został wymyślony już w XIX wieku.

Autor: Wikimedia Commons/ Creative Commons
Rozwiń

Krakowskie przysmaki wigilijne

W każdym regionie w Polsce potrawy wigilijne nieco się od siebie różnią. Nie inaczej jest w Krakowie, gdzie istnieje kilka dań, które pojawiają się w tych okolicach niemal na każdym stole wigilijnym. Jesteście ciekawi o jakich potrawach mowa? Tego dowiecie się z naszej galerii!

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Stół wigilijny
Pierniki
Kulebiak
Kutia
Barszcz
Kompot z suszu
Kapusta z grochem
Karp
Zupa grzybowa
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
Radio Super Express
Fast TV
email
Reklama
Zamknij