Piwo na bazie drożdży z piwnicy Pałacu Lubomirskich
Piwo Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II powstaje na bazie średniowiecznej receptury odtworzonej przez dra hab. Sławomira Dryję, archeologa z Wydziału Historii i Dziedzictwa Narodowego UPJPII w Krakowie oraz piwowara domowego. Na ścianach piwnic Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana odnalazł on osad, z którego wyodrębnił drożdże. To one będą bazą dla powstającego trunku. Uczelnia przygotuje go we współpracy z jednym z rzemieślniczych browarów, a jak opisuje portal ekai.pl napój już udało się opatentować pod nazwą Piwo Krakowskie Białe. Konsumenci na nowe piwo będą musieli jeszcze trochę poczekać. Pierwsze warki mają się pojawić najwcześniej w kwietniu.
ZOBACZ: Nie żyje Jolanta Zatorska, wieloletnia szefowa RCKiK Kraków. Krwiodawcy w żałobie
- Znamy produkcję technologii słodu, możemy założyć, że współczesne jasne słody pszeniczne nie odbiegają znacznie charakterystyką od używanych w tamtym okresie. Mamy oryginalne drożdże i znamy mniej więcej sposób postępowania technologicznego, czyli w jaki sposób zacierano, wygotowywano, w jakich proporcjach należy dodać chmiel i jak z nim postępować. Nasze piwo bardziej o dziwo przypominać będzie klasyczny leżak pilzner, będzie miało piękną białą pianę, to też jest cechą charakterystyczną. Te piwa pszeniczne się fantastycznie pienią i ta piana jest trwała. Mam nadzieję, że taką uda nam się uzyskać. I charakterystyczny kolor, któremu zawdzięcza swoją nazwę, nie jest całkowicie białe, ale bardzo jasne i przejrzyste - mówi w mediach społecznościowych UPJPII dr hab. Sławomir Dryja.