Dieta bezglutenowa
Podstawową zasadą tej diety jest wykluczenie z jadłospisu szczególnego rodzaju białka - glutenu. Należy unikać produktów zawierających choćby śladowe jego ilości. Bezglutenowcy nie jedzą produktów zawierających pszenicę, jęczmień, żyto i owies. Muszą uważnie czytać etykiety na produktach, bo może się okazać, że jest w nich ukryty gluten.
Większość osób po tę dietę sięgają z konieczności: są to przede wszystkim osoby chorujące na celiakię. To choroba o podłożu genetycznym, a jedyną metodą jej leczenia jest właśnie stosowanie ścisłej diety bezglutenowej. Jednak coraz więcej osób rezygnuje z glutenu, chociaż wcale nie musi. Tymczasem taki wybór niekoniecznie wpływa dobrze na organizm. - W produktach które zawierają gluten, znajduje się m.in. błonnik pokarmowy, składniki mineralne, witaminy. Wykluczając te produkty, nasza dieta staje się w te składniki uboższa. Przez to możemy doprowadzić do takich stanów, że nasz organizm nie będzie w odpowiedni sposób odżywiony - mówi Małgorzata Morawska, dietetyk.
Bezglutenowcy w Krakowie
Dieta bezglutenowa jest bardzo wymagająca, ale jak się okazuje, krakowscy restauratorzy są na nią przygotowani. W mieście pojawiają się bezglutenowe restauracje, a w wielu miejscach są przygotowywane specjalne bezglutenowe menu. W Krakowie zjemy nawet bezglutenową pizzę.
Niedawno studenci stworzyli ciekawą aplikację na telefony i tablety: Bezglutenowy Smak. Pomaga ona w znalezieniu miejsc, w których można zjeść lub kupić produkty bez glutenu. Znajdziemy tam również krakowskie sklepy i restauracje!
Z Patrykiem Baranem z jednej z krakowskich restauracji, rozmawiała Monika Nogacka, reporterka Radia ESKA: