Już wkrótce obwarzanek będzie miał w naszym mieście swoje muzeum. Z ekspozycji dowiemy się między innymi ile lat ma już ten przysmak oraz czym różni się od precla.
- Precel to jest ósemka, a obwarzanek to jest kółeczko. W tej rodzinie jest jeszcze żydowski bajgiel. Również jest okrągły, ale bardziej pulchny - objaśnia założycielka muzeum, Marta Krzyżek-Siudak.
Obwarzanek ma także określony skład, chroniony oznaczeniem geograficznym. Muzeum ma być tak zwanym żywym muzeum, a to oznacza, że każdy osobiście będzie mógł się przekonać jak taki obwarzanek zrobić.
- Odtwarzamy proces produkcji obwarzanka. Każdy dostaje kawałek ciasta i dostaje instrukcję jak obwarzanka prawidłowo skręcić. Będziemy tu mieć taką małą piekarnię, gdzie będziemy je najpierw obwarzać, a potem wypiekać. Każdy będzie mógł swojego obwarzanka zabrać ze sobą do domu
Otwarcie muzeum obwarzanka przy ul. I.Paderewskiego 4 już 5 listopada.
Posłuchaj materiału Ewy Sas: