- Wchodząc do lokalu widzimy jednorazowe kubki, jednorazowe sztućce, słomki itd. Ja się tak zastanawiałam, właściwie po co mi ta słomka? Wypiję sok normalnie! Założyliśmy stronę i skonstruowaliśmy ankietę, którą każdy może wypełnić - mówi Małgorzata Grodzińska-Jurczak z Instytutu Nauk o Środowisku UJ, pomysłodawczyni projektu.
Ankieta składa się z kilku pytań dotyczących opakowań, w jakich dostajemy jedzenie w restauracjach. Pomoże to naukowcom ustalić, jak dużym problemem jest wykorzystanie plastiku w lokalach w całej Polsce. Jak przekonuje jedna ze studentek biorących udział w akcji, trzeba sobie uświadomić, że są lepsze rozwiązania. - Wychodząc na zakupy do sklepu nie musimy się martwić o to, że nam plastikowa siatka pęknie, tylko mamy swoją bawełnianą torbę. Kawa zawsze jest ciepła w kubku termicznym - mówi.
Ankieta jest dostępna na stronie niedlaplastiku.pl. Można w niej opisywać usługi restauracji, kawiarni, ale też foodtracków.
Posłuchaj materiału Dominiki Baraniec, reporterki Radia Eska Kraków: