Kilkaset rodzajów insektów zostanie przywieziona do Krakowa z całego świata. W tym imponująca kolekcja chrząszczy z Azji. Sprowadzamy głównie chrząszcze. Są to kruszczyce, są to jelonki, są to rochatyńce - wymienia profesor Kazimierz Wiech z Uniwersytetu Rolniczego.
Organizatorzy imprezy przyznają, że chcą walczyć z wizerunkiem owada jako insekta, którego trzeba zniszczyć. A jak to zrobić? Najlepiej przez oswajanie tych stworzeń. - Zdecydowana większość owadów jest dla człowieka niegroźna, a nawet te, które są groźne, nie są groźne dla wszystkich, tylko dla niektórych. Na jad osy, pszczoły czy szerszenia nie każdy jest uczulony, a samym jadem pszczelim można się leczyć, o czym wiedziano już od dawna - zauważa profesor Wiech.
Wśród atrakcji nie zabrakło...owadziej kuchni. A w niej degustacja - tylko dla odważnych! Dni Owada potrwają do niedzieli.
Posłuchaj więcej na temat Dni Owada na Uniwersytecie Rolniczym: