Wielu osobom może to się wydać szokujące, jednak mięso z gołębi wraca do łask wśród polskich smakoszy. Jak informuje "Fakt", rosnące zainteresowanie mięsem tych ptaków sprawia, że rozwija się także hodowla gołębi rasowych. Najpopularniejszą jest ryś polski. W kraju powstaje coraz więcej ferm gołębi.
Regionem, w którym ta branża rozwija się najbardziej, jest Małopolska. To właśnie tam, a zwłaszcza w miejscowości Proszowice, w ostatnim czasie powstało kilka hodowli i w błyskawicznym tempie powstają kolejne.
Gołębiną coraz chętniej interesują się także restauracje, które coraz chętniej umieszczają potrawy z gołębi w swoim menu. Mięso z gołębia coraz częściej pojawia się również w sklepach. Hodowcy gołębi mają coraz więcej klientów, a lista stałych odbiorców wciąż się wydłuża. Za jedną tuszkę trzeba zapłacić nawet około 15 złotych.
Powrót gołębiny na polskie stoły to prawdopodobnie znak, że Polacy czują już przesyt mięsa z kurcząt lub indyków, a co za tym idzie - próbują nowych, a jednocześnie sprawdzonych i nieco zapomnianych przysmaków.