Kiełbasa z grilla i karkóweczka już się przejadły? Czas pobudzić nowe kubki smakowe i spróbować pysznych steków. Wybierz się do sklepu i kup odpowiednie mięso - o rodzajach steków przeczytasz poniżej. Jeśli masz już mięso czas się zabrać za grillowanie.
Jak przyrządzić odpowiedni stek?
Przede wszystkim pamiętaj, by nie nakłuwać mięsa widelcem ani nie solić, bo straci wszystkie swoje soki i przestanie być soczyste. Kawałek mięsa wystarczy położyć na grillu i smażyć w odpowiedniej temperaturze. Stopień wysmażenia steku możesz sprawdzić za pomocą odpowiedniego termometru lub za pomocą tak zwanego testu palców.
i
Wyróżniamy cztery stopnie wysmażenia: mocno krwisty (rare), średnio-krwisty (medium rare), średnio wysmażony (medium) oraz wysmażony (well-done). Czym się charakteryzują?
- Mocno krwisty stek (rare) powinien być miękki, ciepły, mieć rumiane boki i jasno czerwony kolor w środku.
- Średnio krwisty (medium rare) powinien być nieco twardszy niż jego poprzednik, ale cały czas powinien pozostawać krwisty i być czerwony w centrum cięcia. Jego warstwa zewnętrzna musi być różowa, a mięso ciepłe.
- Średnio wysmażony (medium) ma różowe mięso po przecięciu, a warstwa zewnętrzna jest brązowa. Mięso jest gorące w dotyku.
- Wysmażony (well-done) ma twardą poduszkę mięśniową, a mięso ma brązowy lub szary kolor wewnątrz i na zewnątrz oraz jest jędrne w dotyku.
ZOBACZ WIDEO I SPRAWDŹ, JAK PRZYRZĄDZIĆ PYSZNE STEKI:
Jaki stek wybrać?
Czy są z nami miłośnicy steków? A czy wiecie jakie są ich rodzaje, czym się charakteryzują i jak należy je przyrządzać? Zobacz najpopularniejsze rodzaje steków!
Stek Rib Eye
Wykrawa się go z antrykotu, a ich przerośnięta tłuszczem tkanka mięsna gwarantuje największą przyjemność z jedzenia. Jeśli chcesz uniknąć strzelających płomieni - odetnij zewnętrzną warstwę tłuszczu grubości około 5 centymetrów.
Stek Strip
Czyli inaczej stek nowojorski lub klubowy. Pochodzi on z grubego rostbefu, ale jest to dość chudy kawałek mięsa, nieco twardszy od tego z antrykotu lub polędwicy. Ma bardzo wyrazisty smak.
Stek Mignon
Bardzo miękki i odpowiednio drogi stek z polędwicy. Piecze się je bardzo krótko w bardzo wysokiej temperaturze.
Stek Porterhouse
Klasyk składający się z polędwicy i rostbefu, przedzielonych kością.
i
Stek T-Bone
Bardzo podobny do steku porterhouse, lecz z mniejszym kawałkiem polędwicy.
Stek z Łaty
Ten stek wykrawa się z łaty, poniżej polędwicy. Ma płaski, owalny kształt i długie wyraźne, widoczne włókna. Cieszy się coraz większą popularnością, należy zawsze pokroić go w poprzek włókien.
Stek Skirt
Stek ten jest gęsto przerośnięty tłuszczem. Wykrawa się go z przepony wołowej i niekiedy bywa bardzo łykowaty. Po grillowaniu jest jednak bardziej soczysty i aromatyczny niż stek z łaty, zwłaszcza gdy wcześniej leżał w marynacie.
Więcej rodzajów steków oraz ich opisy znajdziesz na stronie internetowej Grill360.

i
Grill gazowy Broil King Baron 490
To grill dzięki któremu możesz przyrządzać doskonałe potrawy, gdziekolwiek jesteś. Pyszne steki w zasięgu Twojej ręki!
Nie musisz martwić się ciągłym dosypywaniem brykietu, bowiem jest to nowoczesny grill gazowy, co jest jego ogromnym atutem. Steki, które prezentowaliśmy na powyższym wideo były przyrządzane właśnie na grillu Broil King Baron 490!
Więcej szczegółów i atrakcyjne rabaty znajdziecie w sklepie Decorfire.pl.
Artykuł Sponsorowany