Co jeść? Kiedy? W jakich proporcjach?
Zdrowe odżywianie to regularne dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich ilościach i proporcjach. Głównym celem organizowanych na Uniwersytecie Rolniczym Targów ma być propagowanie idei zdrowego odżywiania. Wydarzenie jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie kuchnią tradycyjną i regionalną, a także wzrastającą świadomość konsumencką wśród mieszkańców Małopolski. Drugim celem Targów jest promocja produktów tradycyjnych i regionalnych.
Wspólne gotowanie, pokazy browarnictwa, porady trenera personalnego
Wydarzenie odbędzie się w tym roku po raz czwarty i będzie mieć charakter pikniku rodzinnego na otwartym powietrzu. W programie przewidziano pokazy kulinarne, pokazy browarnictwa, wspólne gotowanie potraw, porady trenera personalnego, wspólną gimnastykę na świeżym powietrzu, występy grup tanecznych, zespołów folklorystycznych, zespołów wokalno-instrumentalnych, liczne konkursy i wiele innych atrakcji.
Zaplanowano także wykłady popularnonaukowe na temat prozdrowotnej wartości owoców i warzyw, zdrowej żywności z polskich lasów, roli ziół i przypraw w żywności, czy aspektów rolnictwa ekologicznego. Dodatkowo dla dzieci przewidziano warsztaty plastyczne m.in. wyrobu ozdób z filcu, a także tzw. "młodego chemika". W planie również konkurs na najsympatyczniejszego wystawcę!
IV Małopolskie Targi Żywności "Zasmakuj z UR" odbywać się będą od 30 września (od 10:00 do 18:00) do 1 października 2017 (od 9:00 do 17:00) na terenie Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253 w Krakowie. Uroczyste otwarcie nastąpi 30 września o godzinie 10:00.
W ubiegłorocznej edycji targów udział wzięło ponad 60 wystawców i ponad 4000 zwiedzających.
Więcej szczegółów znajdziecie na stronie internetowej.
Artykuł sponsorowany