Na wyprzedaż trafiają m.in. buły dnia

i

Autor: Ewa Sas, Radio Eska Na wyprzedaż trafiają m.in. buły dnia

Robią biznes i nie marnują. Krakowska kawiarnia pokazuje, jak działać w myśl zero waste! [AUDIO]

2018-11-17 18:12

Nigdy nie byli zwolennikami wyrzucania jedzenia. Ale początki w gastronomii bywają trudne, menu trzeba co chwilę modyfikować, w zależności od upodobań klientów. Właściciele lokalu na północy Krakowa nie dali jednak za wygraną. Dziś nie tylko nie marnują jedzenia, ale też znacznie ograniczyli ilość śmieci, jaką produkuje ich lokal.

Pomysł pozornie banalny - wyprzedaż. Ale nie chodzi o przecenę kilka procent przed zamknięciem. W ostatniej godzinie pracy lokalu zarówno zupy jak i tzw. buły dnia można kupić raptem za złotówkę. To pomaga uniknąć zarzutów ze strony skarbówki a zarazem przyczynia się do funkcjonowania w duchu idei "zero waste". Klienci są zachęcani do zjedzenia na miejscu, bądź zabrania jedzenia na wynos we własnych pojemnikach. - Złotówka to nie jest wiele. U mnie w domu też się sporo marnuje. Także popieram takie akcje - mówi jedna z klientek - Lepiej dać, niż wyrzucić. Po co ma się marnować - dodaje druga klientka.

To nie koniec. Właściciele lokalu postanowili na całego pójść w ideę niemarnowania, zdecydowali się chociażby na zastąpienie plastikowych słomek takimi....ze słomy. - Teraz zamawiamy też z papieru i metalowe, które będą wielokrotnego użytku i będzie można je myć - mówi Bartosz Kozioł, właściciel lokalu- Zrezygnowaliśmy też z plastikowych butelek, zainwestowaliśmy w dobry filtr i lejemy wodę z kranu. Na wynos zrezygnowaliśmy z siatek, mamy tylko papierowe torby. Pudełka są lepszej jakości, można do nich ponownie zapakować chociażby kanapkę do pracy.

Do tej pory kawiarnia codziennie wyrzucała dwa worki śmieci po zamknięciu. Odkąd działają w myśl idei niemarnowania, mieszczą się w jednym worku! Ze zmianami musieli się też oswoić dostawcy. Teraz, kiedy przywożą do kawiarni towar, personel lokalu wychodzi i pakuje go we własne plastikowe kontenery. Dzięki temu nie trzeba zużywać tylu kartonów. 

Coraz więcej lokali gastronomicznych w Krakowie dołącza też do akcji "z własnym kubkiem", w ramach której przynosząc swój własny kubek możecie dostać napój na wynos po obniżonej cenie. Listę tych lokali znajdziecie na stronie zero-waste.pl/z-wlasnym-kubkiem

Posłuchaj rozmowy z Bartoszem Koziołem, właścicielem lokalu:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki