Bottiglieria 1881 Kraków

i

Autor: Beata Zawrzel/ REPORTER

Szokujące!

To jedyna taka restauracja w Polsce. Choć jest synonimem luksusu, panują w niej nietypowe zasady

2024-06-28 10:30

Na południu Polski, a dokładnie w Krakowie na słynnym Kazimierzu znajduje się iście luksusowa restauracja, którą - ku zdziwieniu wielu - nie tak łatwo znaleźć. Gwiazdki Michelin sprawiają jednak, że niemalże każdy o niej słyszał. Jest synonimem elegancji oraz wyrafinowanego smaku, a klientów przyciąga łamaniem konwencji tradycyjnych restauracji. Panujące na miejscu zasady, mogą zaskoczyć.

Jedyna restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin. Bottiglieria 1881 w Krakowie zachwyca i zaskakuje

Bottiglieria 1881 to wyjątkowe miejsca na mapie Krakowa. Obiekt znajduje się przy ul. Bocheńskiej 5 na słynnym Kazimierzu i nie wyróżnia się niczym szczególnym, a według wielu nawet trudno go dostrzec. Nie ma tam bowiem rzucających się w oko oznaczeń - wejście i sam szyld są skromne, lecz eleganckie.

Wnętrze restauracji opływa już jednak luksusem podobnie jak serwowane posiłki, które doceniono w przewodniku Michelin. Co ciekawe, Bottiglieria znana jest nie tylko z wykwintnych dań, ale również z wysokich cen oraz nietypowych zasad. Jakich? Dalsza część artykułu znajduje się pod galerią.

Zasady w krakowskiej restauracji mogą zaskoczyć. Nie każdy będzie w stanie je zaakceptować

Bottiglieria 1881 to restauracja z oryginalnymi zasadami. Dla przykładu, w klasycznym obiekcie z jedzeniem na mieście goście siedzący przy jednym stole nie muszą wybierać takich samych dań, natomiast tutaj wszystkie muszą być jednakowe. 

Przy jednym stole wybór menu musi być jednakowy. Nie oferujemy menu a'la carte oraz możliwości jego dzielenia. Rezerwacja wiąże się z zamówieniem przez gości menu degustacyjnego - czytamy na stronie restauracji. 

Jak sprawa przedstawia się w przypadku cen? Są one niestety wysokie, więc przed wizytą warto przygotować sobie spory zapas gotówki i nie można zapomnieć, że zawsze do rachunku doliczana zostaje opłata serwisowa w wysokości 12,5 %. 

Lokal oferuje menu degustacyjne, a jedno z nich nos nazwę "Pełne doświadczenie" i jest w cenie 790 zł. Co znajdziemy w takiej ofercie? Na stole pojawi się między innymi papryka, kaszanka, masło, jagnięcina i smardze, szczaw i gin czy pierogi. Dodatkowo można także zamówić selekcję win w cenie od 410 do 1200 zł.

W karcie znajdziemy również pozycję nazwaną "Specjalności", która oferuje zakup między innym ostryg firmy Gillardeau w cenie 29 zł za sztukę czy kawioru. 

Restauracja zamieniona w...studio telewizyjne. To sposób na lockdown!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki