Chimera: Jak to się zaczęło?
Dokładnie w 1991 roku w XIV-wiecznych piwnicach przez setki lat służących do składowania wina uruchomiono restaurację "Chimera". Był to pierwszy lokal w Krakowie, który w ofercie miał wyjątkowo dużo sałat, surówek i zieleniny, co w owych czasach należało do rzadkości - w większości miejsc można było zjeść jedynie kapustę i marchewkę, a seler był jednym z towarów luksusowych.
- Odkryciem, które stało się dźwignią i umożliwiło funkcjonowanie lokalu przez wiele lat był prosty pomysł na zorganizowanie ogródka - mówi nam Artur Wroński, właściciel i szef kuchni.
Skąd natomiast pojawił się pomysł na powstanie restauracji w takim formacie? Skąd pomysł na zielony ogródek i jakie tajemnice kryją w sobie piwnice "Chimery"?
Odpowiedź znajdziecie w poniższym wideo:
Jak wyglądają piwnice "Chimery"?
XIV-wieczne piwnice przez setki lat służyły do składowania wina. Znajduje się w nich unikalny zabytek - kominek, pozostałość po kuchni gotyckiej restauracji. Trzy sale, dużo zakamarków i szesnaście stołów w każdym rozmiarze pozwolą na przyjęcie do 80 gości. Podniebienia zaspokoi tu tradycyjna, polska kuchnia z dużą ilością jarzyn, sałat i owoców.
Wnętrza zostały urządzone przez właścicielkę Kaję Wierzbowską-Wrońską, artystkę i malarkę. Możemy podziwiać tu również galerię jej obrazów i butik z projektowanymi przez nią unikalnymi lampami.
Bar Sałatkowy "Chimera"
To pierwszy i największy tego typu lokal w Krakowie. Mieści się w zadaszonym i ogrzewanym podwórzu średniowiecznej kamienicy z dużą ilością kwiatów i zieleni. W dziesięciometrowej ladzie każdy klient znajdzie pełną gamę różnorodnych sałatek, ciepłych dań mięsnych i wegetariańskich oraz własnych wypieków i naturalnych soków.
W sezonie wiosennym możemy spróbować sałatek z nowalijek i szparagów, latem zachwycać się chłodzącymi napojami z liśćmi mięty i melisy oraz chłodnikiem litewskim, a jesienią i zimą zjemy tu przepyszną zupę dyniową, barszcz z kulebiakiem oraz domowe ciasta.
Usługi cateringowe
"Chimera" to także profesjonalna oferta cateringowa. 28 lat doświadczenia, odpowiedni sprzęt i zaplecze gastronomiczne, a także wykwalifikowany personel sprawią, że każda impreza będzie doskonała. Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie internetowej "Chimery".
Chimera
ul. Św. Anny 3, 31-008 Kraków
tel.: 12 292 12 12
e-mail: [email protected]
Artykuł Sponsorowany