Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności przy krakowskim Uniwersytecie Rolniczym ruszy na początku przyszłego roku. Stworzenie nowego budynku i jego wyposażenie w potrzebny sprzęt pochłonie łącznie ponad 64 mln zł. Stworzenie nowego ośrodka ma pomóc krakowskiej uczelni rolniczej w rozwinięciu działalności naukowej i umożliwić bardziej intensywne prace nad rozwiązaniami, których wykorzystaniem mogliby być zainteresowani przedsiębiorcy.
- W ramach centrum zostaną wydzielone dwa obszary działalności naukowej: gospodarczy, nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym oraz niegospodarczy, zajmujący się badaniami własnymi - informuje Izabella Majewska, rzecznik prasowy Uniwersytetu Rolniczego.
W budynku centrum działać ma kilkanaście jednostek prowadzących różnego rodzaju eksperymenty. W nowym budynku zostanie stworzona m.in. linia piekarsko-ciastkarska z magazynem i młynem, minibrowar z leżakownią piw, linią mięsa i ryb, linia mleka oraz linia do produkcji soków, napojów i win.
Jak podkreślają władze instytutu dzięki Centrum będzie możliwość prowadzenia badań na przykład z zakresu produkcji żywności pozbawionej alergenów, tworzenia nowych systemów pakowania i przerabianiu odpadów.
Polecany artykuł: