Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jajami skażonymi salmonellą. Mowa o jajach od przedsiębiorcy z Tychowa Nowego, który już wycofał partię - mimo to produkt zdążył trafić na sklepowe półki.
Salmonellę stwierdzono w jajach z chowu klatkowego M, na skorupkach wybito kod: 3PL26111314, na opakowaniu znajduje się termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.
Salmonella [OBJAWY]
Salmonellozy to choroby, które wywołują pałeczki Salmonelli. Dzieli się je na durowe i jelitowe. Sanepid informuje, że:
"Pierwsze objawy duru brzusznego pojawiają się w okresie od 1 tygodnia do 3 tygodni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: gorączka, bezsenność, bóle głowy, bóle mięśniowe, złe samopoczucie, biegunka lub zaparcia. Ponadto na skórze tułowia może pojawić się wysypka (tzw. różyczka durowa), a także możliwe są objawy ze strony innych układów np. oddechowego i krążenia. W przypadku duru rzekomego objawy chorobowe i okres wylęgania choroby są podobne jak w durze brzusznym, częściej jednak występują zakażenia bezobjawowe oraz postacie o lekkim przebiegu i objawach nieżytu żołądkowo-jelitowego. Część osób zakażonych po przechorowaniu duru brzusznego lub duru rzekomego, zostaje dożywotnio bezobjawowymi nosicielami pałeczek Salmonella typhi lub Salmonella paratyphi".
Zobacz też: Karetka pogotowia zderzyła się z autem. Nie żyje jedna osoba, dwie są ranne [ZDJĘCIA]
ZOBACZ TO WIDEO: