Jak podała Mazowiecka Inspekcja Sanitarna, do 31 wzrosła liczba osób, u których stwierdzono salmonellozę. 17 z nich - w tym dwoje dzieci - wciąż przebywa w szpitalu. Wszyscy mieli zatruć się po wizycie w kawiarniach popularnej sieci. W reakcji na doniesienia klientów z lokali firmy wycofano ciasta z kremem, które mogły być przyczyną problemów.
Z ustaleń inspektorów wynika, że do zatruć doszło między 28 a 31 maja.
Na informacje o zatruciach szybko zareagowali przedstawiciele kawiarni. W niedzielę poinformowali klientów o wycofaniu z oferty ciast z kremem, które mogły być potencjalną przyczyną zatruć. Decyzja ta dotyczy wszystkich kawiarni w Polsce, choć jak podkreślał prezes sieci Green Caffe Nero Adam Ringer, sygnały o zatruciach dotyczą kilku lokali w Warszawie i jednego w Krakowie.
- Na tę chwilę nie mamy żadnych niepokojących sygnałów, ale należy uważać. Osoby, które mają styczność z żywnością muszą mieć aktualne badania. Ważna jest właściwa higiena, ale czasem to zależy od samego produktu, który jest niewłaściwie przechowywany... - mówi nam Jacek Żak z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie.
Niezależne badania są prowadzone w piekarni i u wszystkich dostawców, którzy ją zaopatrują.
- Przypuszczalnie partia jajek albo nabiału mogła nie spełniać wymogów bezpieczeństwa żywności. Jest nam strasznie przykro i mnie osobiście. Bo to jest szok. Firma istnieje już 15 lat i to się nigdy nie zdarzyło - mówił prezes.
Poniżej zamieszczamy oświadczenie firmy Green Caffe Nero:
Informujemy, że we wszystkich kawiarniach Green Caffè Nero w pełni wdrożyliśmy zalecenia Sanepidu. Dzięki temu przecięto drogi zakażenia, o czym świadczy brak nowych zachorowań, które by nastąpiły po 31 maja 2018 r.
Jako firma działająca w sektorze gastronomicznym mamy świadomość pełnej odpowiedzialności za bezpieczeństwo oferowanej żywności. Pragniemy podkreślić, że wyciągnęliśmy wnioski i wprowadziliśmy dodatkowe procedury, żeby było bezpieczniej. W trybie natychmiastowym wycofaliśmy ze sprzedaży wszystkie ciasta z kremem z naszych kawiarni na terenie całej Polski. Stale oferujemy świeże kanapki oraz poddane obróbce termicznej ciasta sezonowe i quiche, podając je schłodzone wprost z lodówki. Tak jak dotychczas, zgodnie z naszą wewnętrzną procedurą, świeże ciasta dostarczamy do kawiarni dwa razy dziennie, a kanapki oferujemy maksymalnie przez 4 godziny od ich przygotowania, po czym wycofujemy je ze sprzedaży.
We wtorek, 5 czerwca br., spotkaliśmy się też ze wszystkimi baristami w naszych kawiarniach, by powtórzyć zasady bezpieczeństwa żywności.
Dodatkowo wzmożyliśmy nasze wewnętrzne kontrole w zakresie badania bezpieczeństwa produktów zarówno w piekarni, jak i u dostawców surowców do produkcji naszych bagietek i ciast.
Pracujemy nad kolejnymi rozwiązaniami w zakresie bezpieczeństwa oferowanej żywności. Niedługo w naszych kawiarniach pojawią się nowe witryny chłodzące, których prototyp jest już w produkcji. Dzięki umieszczonym w nich termometrom klienci będą widzieć jaka panuje w nich temperatura.
W przypadku jej wzrostu, powiadomi nas o tym sygnał dźwiękowy.
Jest nam bardzo przykro i współczujemy klientom, którzy zachorowali po wizycie w naszej kawiarni. Niezmiennie, zdrowie naszych gości jest dla nas najważniejsze. Jesteśmy w stałym telefonicznym kontakcie z osobami, które zgłosiły nam problemy po spożyciu naszych ciast. Na bieżąco dowiadujemy się o stan ich zdrowia i deklarujemy pełne wsparcie. Powołaliśmy dedykowany zespół, który dołoży wszelkich starań, aby maksymalnie wspomóc poszkodowane osoby w procesie administracyjnym ubiegania się o odszkodowanie. Za pośrednictwem naszej firmy ubezpieczeniowej będziemy wypłacać rekompensaty poszkodowanym klientom stosownie do poniesionych strat.
Kontakt do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie:
Telefon alarmowy: 667 881 188
czynny w dni wolne od pracy
oraz od poniedziałku do piątku od 15:00 do 7:30