Podczas pierwszej edycji „Krakowskich zapustów”, która odbyła się w restauracji Stara Zajezdnia, można było dowiedzieć się o historii tętniących życiem krakowskich kawiarni i cukierni oraz o zwyczajach i tradycjach. Odbywało się także wspólne smażenie chrustu pod okiem fachowców. W robieniu chrustu oprócz receptury ważny jest także sposób wyrabiania. Ciasto musi być dobrze spulchnione a następnie rozwałkowane. W przeciwnym razie chrust nie będzie kruchy i puszysty.
Obejrzyj wideo reporterki Radia Eska Marleny Chudzio:
„Krakowskim zapustom” towarzyszył minitarg słodkości i karnawałowych przekąsek. Była okazja popróbować dobroci z różnych krajów oraz tradycyjnych kanapek z małopolskimi regionalnymi dodatkami.
Podczas wydarzenia można było posłuchać ekspertów. Krzysztof Jakubowski snuł opowieść o barwnej historii krakowskich kawiarni, zaś o współczesne oblicze gastronomii w naszym mieście pytaliśmy Ewę Wachowicz. Znakomity szef kuchni Adam Chrząstowski przygotował ostatkowe przekąski inspirowane menu dawnych handelków śniadankowych. Krakowski Makaroniarz – Bartek Kieżun przyjrzał się karnawałowym potrawom i obyczajom w różnych częściach Europy, a Ika Graboń opowiadała o tym, jak obecnie parzy się kawę.
Posłuchaj materiału reporterki Radia Eska Marleny Chudzio: