Oprócz tradycyjnych smakołyków, krakowianie mieli też okazję spróbowania niecodziennych specjałów, takich jak moskale, czy zupa z bryndzy. Tytuł Małopolskiego Smaku 2016 zdobyła kiełbasa sucha krakowska. Jury doceniło jej niepowtarzalny smak i fakt, że powstaje z naturalnych składników.
Podczas festiwalu można było porównać całe mnóstwo rodzajów miodu, różniących się smakiem, aromatem, konsystencją, właściwościami. Który jest najlepszy na jesienne przeziębienie? - Najlepszy jest miód lipowy, dlatego że on posiada najsilniejsze działanie przeciwdrobnoustrojowe, działa przeciwgorączkowo. Dlatego jest polecany właśnie głównie w chorobach infekcyjnych górnych dróg oddechowych, w przeziębieniach, anginach - mówi sprzedawca miodu. Należy jednak pamiętać o tym, że miód lipowy dodany do gorącej herbaty, traci sporo swoich właściwości.
Posłuchaj materiału Agnieszki Kucjas, reporterki Radia ESKA: