Tłusty czwartek 2022. Co to jest faryna? Jaki smakołyk nazwiemy monkuchem? Jak w gwarze mazurskiej nazwiemy pierniczki? Tego wszystkiego dowiecie się, zaglądając do naszej galerii! Widoki są naprawdę słodkie i smakowite, a przy okazji możecie się dowiedzieć, jak dawniej na Mazurach nazywano przysmaki, które dziś znamy jako naleśniki czy cukierki.
Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Najpopularniejsze potrawy w tłusty czwartek to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła! Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku, który w tym roku wypada 24 lutego, przygotowaliśmy dla Was mazurski słowniczek na tę okoliczność. Dzięki naszej galerii dowiecie się, jak nazywa się po mazursku przysmaki doskonale znane właśnie z tłustego czwartku.
Polecany artykuł: