Festiwal Opolskich Smaków. Program imprezy, plan wydarzeń [13-15.08.21 r.]
W tym roku tematem przewodnim festiwalu mają być "oryginalne smaki" – to, według organizatorów, zarówno produkty regionalne, jak potraw z całego świata i piwa kraftowe. W ten weekend pośród jedzenia i picia znajdziemy też "strefę relaksu".
Plac Kopernika już od piątku (13.08.21 r.) zostanie podzielony na kilka stref. Zdradzamy szczegóły organizacji Festiwalu Smaków w Opolu.
Zobacz też: TOP 10 najbardziej INSTAGRAMOWYCH miejsc w Opolu!
- Strefa I.W pierwszej strefie znajdziecie wystawców z regionalnymi produktami, których zgromadził m.in. Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu. Sery kozie, wędliny, miody, mąki, przetwory to tylko część specjałów regionalnych dostępnych na przygotowanych stoiskach.
- Strefa II - Czyli piwowarska. W tej strefie rozkoszujemy się piwami rzemieślniczymi, które do Opola przyjadą wraz z Lotnym Festiwalem Piwa.
- Strefa III - aktywności i zabawy.Przygotowana przez CH Solaris, skrojona pod dzieci. Znajdziecie tam m.in. tor wrotkarski i ściankę wspinaczkową. Rodzice będą mogli odpocząć w strefie totalnego relaksu, na plaży z leżakami i palmami. W strefie odpoczynku i wytchnienia będzie można posłuchać prelekcji na temat zdrowego trybu życia, jak dbać o ciało i ducha oraz porozciągać się pod okiem specjalistów. Nie zabraknie także rozmów o piwie, warsztatów i pokazów. Swoje mistrzowskie umiejętności w carvingu zaprezentuje Daniel Bewko, który z warzyw i owoców potrafi zrobić prawdziwe dzieła sztuki.
Całemu wydarzeniu będzie towarzyszyć muzyka na żywo, w tym swoją twórczość zaprezentuje zespół ZAKUKA.
Jaka pogoda na weekend? Sprawdź TUTAJ: W Opolu jak w piekle. Żar będzie lał się z nieba! Pogoda na weekend 14-15 sierpnia
Opolski Festiwal Smaków. Cały program imprezy [piątek-niedziela 13-15 sierpnia]
Piątek 13 sierpnia 2021
- 15:00 – 18.00 – Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem. Kuchnia vege i fit dla każdego. Idealne ratatuille i buddha bowl
- 17:00-17:15 – Oficjalne otwarcie festiwalu
- 18:00-18:30 – Dyskusja: Czym różni się piwo rzemieślnicze od koncernowego
- 19:00-19:30 – Konkursy z nagrodami
- 20:00-22:00 – Zabawa przy muzyce - DJ Paweł Merena
Sobota 14 sierpnia 2021
- 11:00 - 12:00 – Joga z Martą Majdecką - świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat oddychania i dobrych emocji 12:30 - 13:30 – Finał etapu wojewódzkiego Bitwy Regionów „Polska Smakuje”. Prezentacja Laureatów. Rozmowa ze zwycięskim Kołem Gospodyń Wiejskich
- 13.30 -17.30 – Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem: Jak zrobić idealne naleśniki na słodko i wytrawnie
- 13:30 – 14:30 – Powrót do formy (ćwiczenia na matach) z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką (zdrowy kręgosłup ulga dla pleców).
- 14:30 - 15:00 – Dyskusja: Z czego pić piwo – o szkle i nie tylko
- 15:30 - 16:00 – Konkurs wiedzy o piwie z nagrodami. Piwny Klub
- 16:00 – 17:00 – Rozmowa z mistrzem Polski carvingu Danielem Bewko. Pokaz carvingu w warzywach i owocach
- 17:00-18:00 – #akademiapiwnegoklubu, czyli czym się różni degustacja piwa od picia piwa – warsztaty połączone z degustacją (ZAPISY!)
- 18:00-19:00 – Licytacja charytatywna dla Pauliny Szargut 19:00 - 22:00 – Koncert Marka Niedzielskiego - na żywo
Niedziela 15 sierpnia 2021
- 11:00 - 12:00 – Joga z Martą Majdecką - świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat wpływu masażu na zdrowie
- 13.30 -17.30 – Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem.Viva Italia –idealny makaron i pasta verde
- 14:00-14:30 – Piwne podsumowanie dnia wczorajszego - Piwny Klub.
- 15:00-16:00 – Zdrowy kręgosłup – ćwiczenia dla całych rodzin z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką. Rozmowa na temat ruchu i zdrowia w każdym wieku
- 16:00 - 17:00 – Warsztaty carvingowe z mistrzem Polski Danielem Bewko
- 17:00 - 18:00 – Dyskusja: O rynku piwa w Polsce i Europie. Piwny Klub
- 18:00 - 19:00 – Koncert zespołu Zakuka20:00 – Oficjalne zakończenie festiwalu - podsumowania, wspomnienia, podziękowania.