UOKiK: nieprawidłowości w 178 lokalach gastronomicznych. "Jest gorzej, niż się spodziewaliśmy". Kto i jak grzeszy w Opolu? Mamy dokumenty
W piątek 8 kwietnia UOKiK opublikował na Twitterze najnowszy raport z kontroli w lokalach gastronomicznych przeprowadzonych w 2021 roku. Lista jest długa; to 178 miejsc z każdego zakątka Polski. Każdy ten restaurator zgrzeszył przeciw własnym klientom, a spowiednik - w tej roli UOKiK - nie miał litości; w sumie wydano 128 decyzji IH (kary na 70 tys.), 73 mandaty karne, 32 wnioski o ukaranie do sądów i 7 pouczeń. W obszernym raporcie nie zabrakło lokali z Opola. Konsultując się z inspekcją handlową, dotarliśmy do szczegółów przeprowadzonej kontroli. Poniżej efekty.
Zobacz też: Afera w Opolu! "Mogą tu działać białoruskie, rosyjskie służby" [WIDEO]
UOKiK ukarał dwa lokale z Opola. Oto lista grzechów!
Opolska lista zamyka się w dwóch pozycjach; to Pizzeria Sapore i Pijalnia Wódki i Piwa. W przypadku obu lokali, właściciele musieli zapłacić mandat, choć ich wysokości nie są specjalnie wygórowane. Poniżej dokładna lista przewinień wykrytych w obu miejscach.
Polecamy: Ile zarabiają rektorzy? Opole: Mamy "najbiedniejszego" rektora w kraju!
Pizzeria Sapore: trzy grzechy
Kontroler stwierdził "brak informacji o cenie jednostkowej", "informację o cenach uwidocznioną w sposób niejednoznaczny" i "stosowanie niezalegalizowanych przyrządów pomiarowych". W pierwszym chodzi o to, że w kartach menu brakowało cen oferowanych towarów w przeliczeniu odpowiednio na:
- litr objętości - dla napojów,
- kilogram masy - dla potraw i innych wyrobów.
- Należy zaznaczyć, że ceny potraw i napojów w karcie menu zostały prawidłowo uwidocznione umożliwiając identyfikację ceny z konkretną potrawą lub napojem - komentuje dla SE.pl Paweł Nakoneczny, Opolski Wojewódzki Inspektor Handlowy, którego poprosiliśmy o opinię.
W drugim, chodzi o to, że w kartach menu brakowało informacji o ilości potrawy lub wyrobu, tj. informacjio jego faktycznej gramaturze, która zostanie konsumentowi zaserwowana (podanej w gramach dla potraw oraz w mililitrach dla napojów). - Konsument nie miał przez to możliwości oceny jaka będzie wielkość serwowanego posiłku i czy uwidoczniona cena jest adekwatna do ilości potrawy lub napoju, który otrzyma oraz czy jest skłonny zapłacić konkretną cenę za konkretna ilość towaru - komentuje inspektor.
W trzecim z kolei rzecz w tym, że przedsiębiorca posługiwał się wagą z nieaktualną cechą legalizacji, nadawaną przez Urząd Miar. - Stosowanie takiej wagi przy odmierzaniu potraw lub dodatków do potraw powoduje ryzyko nieprecyzyjnego odważania i wprowadzenia konsumenta w błąd - precyzuje inspektor. I dodaje, że "przedsiębiorca niezwłocznie wycofał wagę i przekazał do ponownej legalizacji".
Na lokal nałożono mandat w wysokości 900 zł. Decyzja jest prawomocna.
Pijalnia Wódki i Piwa: dwa grzechy
Kontroler stwierdził "brak informacji o cenie jednostkowej" i "informację o cenach uwidocznioną w sposób niejednoznaczny". W obu przypadkach chodzi o te same przewinienia. W lokalu zarządzanym przez spółkę cywilną w kartach menu brakowało cen oferowanych towarów w przeliczeniu jak wyżej, i informacji o faktycznej gramaturze wyrobów.
Zarządzono karę w wysokości 400 zł. Decyzja jest prawomocna.
Artykuł był ciekawy? Dołącz do nas na Facebooku!